POGREŠNO SU NAS UČILI: 10 zabluda o ishrani
Poslednjih godina nutricionizam su postao jedan od najisplativijih zanimanja s obzirom na sve veću ljudsku opterećenost hranom, kalorijama i kilogramima. Ipak, reč je o profesiji koja je u društvo usadila mnoge zablude
Priče o tome kako se treba hraniti zdravo, kako tokom dana morate da imate pet manjih obroka, kako ćete skratiti svoj životni vek ukoliko budete u većoj meri imali posla sa četiri bele smrti, odnosno šećerom, brašnom, solju i mašću, već duže vreme nam svakodnevno "iskaču" iz televizora, novina, radija, ali i privatnog okruženja.
Ljudi su postali opterećeni kalorijama, kilogramima, masnim naslagama i kompletnim izgledom, što je bilo plodno tlo da nutricionisti postanu jedno od profitnijih i sve češćih zanimanja. Ipak, mnoga istraživanja koja su rađena proteklih godina dokazala je da većina stvari koje smo učili je sasvim pogrešna. Ovo je deset najvećih zabluda o ishrani u koje verujemo.
Jaja su nezdrava
Jaja su neverovatno zdrava! Činjenica je da su sastojci u jajetu toliko hranljivi da iz jedne jedine ćelije izraste pile. Jaja su na loš glas došla zbog velike količine holesterola, ali ona ne povećavaju količinu lošeg holesterola u krvi već povećavaju količinu dobrog. Jaja su savršena hrana za ljude - puna su vitamina, minerala i jedinstvenih antioksidanata koji štite oči, i odličan su izvor kolina, nutrijenta koji je vrlo važan za rad mozga.
Svaka kalorija je ista
Smatra se da je za gubitak težine najvažnija stvar potrošnja i unos kalorija. Međutim, nije svejedno iz koje hrane kalorije dolaze. Naime, različite vrste hrane kroz telo prolaze kroz različite metaboličke procese. Primer, fruktoza vam može podstaći apetit, a glukoza ga smanjiti.
Životinjske masti su nezdrave
Dugo se verovalo da su zasićene masne kiseline koje nalazimo u životinjskim mastima nezdrave. Istraživanja pokazuju da su one u potpunosti bezopasne i ne povećavaju rizik od bolesti srca i krvnog sistema. One povećavaju dobar holesterol, a loš holesterol preoblikuju u bezopasni podtip holesterola.
Puno proteina je nezdravo
Povećan unos proteina dugoročno osnažuje kosti i smanjuje mogućnost lomljenja kostiju u starosti. Neistina je i da previše proteina šteti bubrezima, iako bi bubrežni bolesnici trebalo da izbegavaju njihov prevelik unos. Naime, proteini smanjuju rizik oboljenja od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.
Svi treba da jedu hleb od celih zrna ječma
Sve je više dokaza da ječam uzrokuje razne zdravstvene probleme. Naime, ječam je najveći izbor glutena u ishrani, a mnogi ljudi su na njega osetljivi zbog čega može doći do probavnih i psihičkih problema. Naučnici čak preporučuju da se ječam uopšte ne jede.
Kafa je nezdrava
Istina je da kafa može malo da poveća krvni pritisak. Ali istraživanja pokazuju da oni koji piju kafu imaju 67 odsto manji rizik oboljenja od dijabetesa tipa 2, manji rizik oboljenja od Alchajmerove i Parkinsonove bolesti i 80 odsto niži rizik od bolesti jetre. Osim toga, kofein pomaže u mobilizaciji masnih kiselina, jača metabolizam, a blagotvorno utiče i na funkcije mozga. Kafa je puna i antioksidanata, sadrži ih više i od pojedinog voća i povrća.
Meso je nezdravo
Istina je da se prerađeno meso povezuje s raznim bolestima, ali neprerađeno crveno meso ne bi trebalo. Istraživanje iz 2010. na 1,2 miliona ljudi otkrilo je da nema značajne veze između kardiovaksularnih bolesti i dijabetesa sa crvenim mesom. Crveno meso je vrlo hranjivo: puno je vitamina, minerala, kvalitetnih proteina, zdravih masti i nutrijenata važnih za telo i mozak.
Najzdravija ishrana je niskomasna i visokokarbonska
Istraživanje dugo skoro osam godina pokazalo je da je grupa žena koja se hranila niskomasnom hranom težila u proseku samo 0,4 kg manje od grupe koja se hranila "normalno", a nije bilo porasta kardiovaskularnih bolesni ili raka.
Bilja i ulja od rafiniranog semenja su zdrava
Sojino, suncokretovo i kukuruzno ulje navodno su zdravi. Ali ona sadrže omega-6 masne kiseline čije preterano uzimanje može da uzrokuje bolesti. Osim toga, povezuju se sa povećanim rizikom od bolesti srca i krvnih sudova.
Od masnoća se gojite
Iako zvuči logično da se od masnoća gojite, to nije baš tako jednostavno. Iako masti imaju više kalorija nego proteini ili ugljeni hidrati, masna ishrana vas neće udebljati. Naime, u poslednje vreme postale su popularne dijete u kojima se jede masna hrana, a izbegavaju ugljeni hidrati.
(Telegraf.rs / Kurir)