JOŠ JEDNOM DOKAZANO: Riba je dobra za mozak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako tvrde naučnici, omega 3 masne kiseline veoma povoljno deluju na mozak i čuvaju nas od šloga

Brojne studije ukazuju na pozitivno delovanje omega-3 masnih kiselina na mozak, jer su prevencija za abnomalnosti i razvoj degenerativnih bolesti, poput šloga ili Alchajmerove bolesti, ali nas uporedo čini i pametnijim. Pored suplemenata, omega-3 masnih kiselina ima u velikoj meri u masnoj ribi poput lososa, skuše, tunjevine ili haringe, ali i biljnim uljima kao što je laneno.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Journal of the American Heart Association” ispitivalo je povezanost nivoa omega-3 masnih kiselina u krvi na smanjenje rizika od moždanih udara kod starijih ljudi. Studija je tokom pet godina ispitivala 3.660 osoba starijih od 65 godina, pri čemu je rađeno skeniranje mozga i praćene su pojave moždanih udara.

Rezultati su pokazale da osobe koje imaju viši nivo omega-3 masnih kiselina u krvi, najčešće unesen u organizam konzumacijom masne ribe, ujedno imaju manji rizik od moždanih udara za 40 odsto i povećani sadržaj bele mase u mozgu, koja je odgovorna za donošenje odluka, brzinu reakcije, pažnju i sposobnost učenja.

(Telegraf.rs / Tanjug)