Znate li čija je baklava poslastica?
Najzad je razrešen višegodišnji spor Turske i Grčke. Baklava je sada i zvanično turski nacionalni proizvod
Na današnjem zvaničnom zasedanju Evropske komisije, turska tradicionalna poslastica Antep-baklava postala je prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji.
Privredna komora grada Gaziantepa učinila je prvi korak u registraciji Antep-baklave 2009. godine zbog rasprava koje su se vodile između Turske i Grčke. Tokom četiri godine, koliko je trajala procena registracije, EU je u avgustu objavila službeni dokument u Službenim novinama EU.
Evropska komisija je zvanično proglasila Antep-baklavu registrovanim turskim proizvodom, nakon što se nijedna treća zemlja nije žalila na objavu u Službenim novinama EU tri meseca od objave.
Antep-baklava je sada zvanično registrovana u EU, te je tako postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji, a 16. po redu proizvod koji je registrovan a dolazi iz zemlje koja nije članica EU.
EU je Antep-baklavu stavila na listu "proizvoda zaštićenog imena" i "geografski zaštićenih proizvoda", a na tim listama nalazi se još 1.200 proizvoda. Zahtevi za registraciju smokve Afion, sudžuka Afion i slanine Afion u EU još su u fazi procene.
(Telegraf.rs / kliX)