Zašto je povećan svrab kože u toku trudnoće i šta učiniti povodom toga

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Naglasićemo da ukoliko je učestali i već upitni svrab, potražite savet stručnog lica

Foto:Shutterstock

Svrab je verovatno na listi najiritantijih stvari koje postoje. Čak razmišljanje o njemu ga čini još gorim. I dok čitate ove prve rečenice verovatno ste se već počešali, ali trudnicama je sigurno gore, jer nažalost postoje razlozi zašto je kod njih taj osećaj naglašen u najlepšem periodu žena.

Dok je žena u trudnoći, postoji šansa da njena koža postane osetljivija i da se pojavljuje svrab po celom telu ili je ponekad to samo jedan deo tela kao na primer noge ili stomak.

Nije nepoznato da vam privuče pažnju čest svrab nogu u trudnoći, ali zašto je toliko čest, objašnjava "verywellfamily.com.

Za primer smo uzeli noge, tabane, jer možete pretpostaviti da, ako ste u kasnijem delu trudnoće, ovo može biti pravi izazov za trudnice, jer njihov već lepo oformljen stomak može biti prepreka. Naglasićemo da ukoliko je učestali i već upitni svrab, potražite savet stručnog lica.

Foto:Shutterstoc

Postoji mnogo razloga zašto se ovo dešava na predelu nogu ili tabana,  uključujući jak rad hormona, znojenje ili problemi sa kožom poput psorijaze. Hormonski poremećaji i promene mogu uticti na nervne završetke i tako ih čine osetiljivijim što izaziva povećan svrab.

Koža u toku trudnoće, kao što znamo, se rateže. Pogotovo stomak. Rastezanje kože može dovesti do dehidratacije ukoliko se ne neguje što dovodi do svraba koji ume da bude nepodnošljiv. Isto tako i za stopala. 

Foto:Shutterstock

Kako da se rešite svraba

Ovo možete primeniti kao rešenje ukoliko nije u pitanju neki problem sa kožom. Kada ste kod kuće koristite tople i hladne obloge, tako što ćete njome nakvasiti krpu ili peškir.

Zapamtite ono što vam je sigurno rutina bila i van trudnoće a to je nega kože. Zlatno pravilo koje sve žene znaju: Šta raditi kada je koža suva? - Hidrirati je! Zato slobodno koristite kremice za hidriranje koje imate i mažite na suve delove. Eto, još jedan razlog da napravite spa-veče i uživate, kao buduća mama, to je najmanje što zaslužujete.

(Ona.rs)