"Babica nas je ostavila tokom operacije jer je bio kraj njene smene": Traumatična iskustva žena tokom porođaja

O. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od žena kaže da je stavljena u odeljak bez svetla i da je morala da menja pelene uz pomoć blica na telefonu

Foto: Shutterstock

Tema porođaja je široka. Nekima otkriva emotivan trenutak pre najveće sreće u životu, a nekima duboke traume. Stotine žena kontaktirale su BBC sa svojim pričama o traumi tokom porođaja - od bola što im se ne veruje, do toga da su ostavljene da krvare i budu same nakon rođenja bebe.

Od četiri do pet odsto žena pati od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) nakon porođaja, što je oko 30.000 žena u Velikoj Britaniji svake godine.

Ovo su samo neke od njih.

"Babica nas je ostavila tokom operacije jer je to bio kraj njene smene"

Skaj Kertis (33) živi u Bekšilu, ima dvogodišnjeg sina, rođenog u junu 2022. Njegovo rođenje je bilo toliko traumatično da je njoj i njenom mužu od tada bila potrebna terapija.

- Moja babica nas je ostavila tokom operacije jer je to bio kraj njene smene (pre nego što se moj sin rodio) i niko je nije zamenio da bude pored nas - priča ova žena, koja je doživela epiziotomiju i krvarenje.

Hitna operacija je trajala dva sata, beba se zaglavila.

- Ostali smo na operaciji, a niko nam nije govorio šta da radimo. Bilo je to užasno iskustvo - priča.

Nakon porođaja, Skaj kaže da je stavljena u odeljak bez svetla i da je morala da menja pelene uz pomoć blica na telefonu:

- Moj sin je dobio žuticu jer nije imao dovoljno mleka od mene. Nije bilo nikoga ko bi me vodio. Sve u svemu, bilo je užasno iskustvo - zaključuje Skaj. Ona kaže da su i ona i njen muž posle toga bili traumatizovani.

Foto: Shutterstock

"Morali smo da očistimo krvave čaršave"

Žena koja se predstavila kao Džejn (nije njeno pravo ime), 35, ima četvorogodišnjakinju koja je srećna i zdrava - ali porođaj je bio težak i ona sada preduzima sudski postupak.

- U 2020. sam dobila svoje prvo dete za koje su predviđali da je veliko. Imala sam fobiju od vaginalnog porođaja i želela sam carski rez. Smejali su mi se. Moj porođaj je završio tako da sam ostala toliko dugo da sam dobila sepsu, hitno sam porođena i jako sam krvario, izgubivši 1,5 litara krvi - priča i dodaje:

- Ostala sam tamo, još krvareći.

"Krvarim, slabim, a ostavili su me tamo nekoliko sati dok neko drugi nije ušao da počisti sobu"

Sima Mansouri iz severnog Londona u BBC Radio 5Live ispričala je svoje iskustvo. Ostala je sa teškom inkontinencijom zbog nepažnje prilikom porođaja.

- Bila sam tamo nekoliko sati sa novorođenčetom u naručju, nisam bila zašivena niti bilo šta posle porođaja. Ništa nije urađeno. Krvarim, slabim, a ostavili su me tamo nekoliko sati dok neko drugi nije ušao da počisti sobu - priča.

Foto: Shutterstock

"Doktor mi se izvinio"

Amanda iz Northamptona priča da je rekla osoblju da je u bolovima i da je htela da gura, ali joj nisu verovali. Završila je porođaj u toaletu, uhvativši sina za glavu dok je ispao iz nje, sav u krvi.

- To je bilo najstrašnije iskustvo koje sam ikada imala. Sećam se da sam gledala svog sina i pomislila: 'Ko je to? Čija je to beba?'" - priča i dodaje:

- Morala sam da se vratim sa pupčanom vrpcom, ljuljajući se . Uspeli su da uzmu makaze i sve to, ali sam morala sam da se vratim do kreveta. Kada sam sela nazad na krevet, ušla je babica i videlo se da joj je neprijatno što mi nije verovala. Došla je doktorka i izvinila se: 'Tako mi je žao što vam nisam verovala" - kaže.

(Ona.rs / Bbc.com)