• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gojazne žene mogle bi da okrive svoje majke za kilograme? Evo šta kaže nova studija

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko ste skloni brzom gojenju, možda bi odgovor za to mogao da se krije u genetici

  • 0
Majka i ćerka Foto: Shutterstock

Majke imaju ogroman uticaj na to koliko se njihova deca kreću tokom dana i šta jedu, tako da one koje sede i imaju manje zdrave navike u ishrani, veoma lako mogu da ih prenesu dalje.

Ako su majke imale prekomernu težinu ili nisu imale zdravu ishranu u trudnoći, dokazi sugerišu da su takođe mogle da "programiraju" svoje dete u materici da bude biološki više izloženo riziku od gojaznosti.

Međutim, nova istraživanja, kako prenosi Daily Mail, sada sugerišu da ovi faktori utiču samo na ćerke, a ne na sinove.

Istraživači su posmatrali 240 dece, čiji su indeks telesne mase (BMI) i masnoća izmereni tri puta - kada su imala četiri, šest do sedam i osam do devet godina. Njihove majke i očevi su takođe izmereni kod trećeg merenja.

Težina očeva i nivo telesne masti nisu bili povezani sa težinom njihove dece. Ali što je majka bila gojazniija, to je njena ćerka imala tendenciju da bude gojazna u dobi od šest ili sedam i osam ili devet godina.

Gojaznost majki najverovatnije nema uticaj na sinove na isti način kao na ćerke, jer su dečaci obično aktivniji u detinjstvu i sagorevaju više kalorija nego devojčice. S druge strane, devojčice su pod jačim uticajem onoga što im se dešava u materici ako je njihova majka gojazna. Ispostavilo se da je količina masti kod žena povezana sa količinom masti koja se javlja kod njihovih ćerki u dobi od šest, sedam i osam ili devet godina.

vrtić deca ishraha rucak jede dete Foto: Shutterstock

Studija zaključuje da bi majke sa prekomernom težinom morale da budu svesne mogućih efekata na svoje ćerke, i da pokušaju da dostignu zdravu težinu pre trudnoće.

- Ovi nalazi sugerišu da su devojčice koje su rođene od gojaznih majki u velikom riziku da i same postanu gojazne, što izgleda nije slučaj kod dečaka. Moramo da uradimo dalja istraživanja da bismo razumeli zašto, u smislu porodične ishrane i obrazaca vežbanja, i kako ženski fetusi reaguju u materici na ono što žene jedu tokom trudnoće. Ovo takođe pruža priliku da se identifikuju mlade devojke koje mogu biti u većem riziku od razvoja prekomerne težine ili gojaznosti, tako da možemo da se pozabavimo ovim rano u detinjstvu - smatra dr Rebeka Mun iz Centra za epidemiologiju životnog ciklusa MRC na Univerzitetu u Sautemptonu.

Prethodne studije su otkrile da majke sa prekomernom težinom imaju veću verovatnoću da imaju decu sa prekomernom težinom, ali obično nisu razmatrali razliku između devojčica i dečaka. Nova studija ne samo da je posmatrala devojčice i dečake odvojeno, već je analizirala merenje tela dece u tri uzrasta, kako bi se uhvatile promene u nivou masti kod dece, koje imaju tendenciju da rastu brže od šeste godine.

Deca koja imaju prekomernu težinu imaju veću verovatnoću da postanu gojazne odrasle osobe, sa većim rizikom od zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i srčanih problema. Ako žene mogu da održavaju zdravu težinu pre nego što zatrudne, a svoju malu decu održavaju aktivnom i da se zdravo hrane, to može da pomogne u zaštiti njihovih ćerki.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mala lopta je magični rekvizit za zatezanje unutrašnje strane butina i eliminisanje celulita

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje