• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 najčešće greške koje pravite kada radite sklekove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi korak u savladavanju sklekova je da identifikujete greške koje pravite

  • 0
sklek, sklekovi, trening, vežbanje, vežbe, teretana Foto: Shutterstock

Bez obzira da li ih volite ili ne, verovatno ste upoznati sa prednostima vežbanja sklekova. To je klasična vežba za celo telo, jer cilja više glavnih mišićnih grupa grudi, ramena, trbuha i jezgra, tricepsa i leđa.

Najbolje od svega je što vam za sklekove nije potrebna nikakva oprema za vežbanje, što ih čini idealnim za održavanje forme kod kuće. Osim toga, niz studija je, kako prenosi  Outside, pokazalo da je mogućnost da se uradi više sklekova povezana sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

Međutim, mnogi ljudi se muče da izvedu sklekove u pravilnoj formi i tehnici, a uobičajene greške mogu da ugroze efikasnost vežbe  i da potencijalno povećaju rizik od povrede.

Sklek, sklekovi, push up Foto: Shutterstock

Prvi korak u savladavanju sklekova je da identifikujete greške koje pravite. Probajte da vežbate sklekove ispred ogledala ili zamolite prijatelja da snimi vaše pokrete da možete da vidite da li i u čemu grešite. Ovo su četiri najčešće greške:

1. Koristite premali opseg pokreta

Ako ste početnik kad je u pitanju trening snage, možda ćete nenamerno "varati" skraćivanjem opsega pokreta vežbe. Neuspeh da uđete dovoljno "duboko" u sklek ili da dođete do punog podizanja je jedna od najčešćih grešaka u ovoj vežbi.

U pravilnom skleku, morate da savijete laktove do najmanje ugla od 90 stepeni kada spuštate grudi koje bi praktično trebalo da dodirnu pod. Na putu uvis morate potpuno da ispružite laktove.

Ako vam je ovo teško, pokušajte da uradite modifikovanu verziju vežbe - na kolenima. Ovu vežbu možete da vežbate i sa podignutim rukama na stolu ili klupi.

2. Stavite ruke previše napred

Budite oprezni da ne stavite ruke previše napred. U pravilnom skleku ramena, laktovi i zglobovi moraju da budu poređani u pravoj liniji.

Ako stavite ruke previše ispred ramena, možete da dovedete mišiće ramena u prevelik stres i smanjite mehaničku efikasnost mišića koje želite da podstaknete.

3. Ne držite kukove u liniji sa ostatkom tela

Bilo da ste početnik ili iskusan profesionalac, možda ne uspevate da držite kukove u liniji sa ostatkom tela. Kada izvodite sklekove pravilnom tehnikom, vaše telo je u pravoj liniji, kao da ste čvrsta daska od glave do pete. Vaši kukovi ne smeju da padaju nadole.

Ako vam kukovi padnu, ovo pozicioniranje dovodi do opterećenja na lumbalni deo kičme i mišiće donjeg dela leđa. Ujedno vam ne dozvoljava da pravilno koristite trbušne mišiće i da poduprete jezgro i kičmu. Ako vam, pak, kukovi previše idu u vazduh, kao i kod opuštenih kukova, znači da ne koristite svoje mišiće jezgra kako treba - i da propuštate prednosti sklekova.

4. Ispružite laktove previše u stranu

Jedna od najčešćih grešaka u formi i tehnici kod sklekova je spuštanje laktova previše u stranu kada se približavate podu. Čineći to, nehotice prebacujete opterećenje na ramena i zglobove, što se često javlja zbog nedostatka kontrole jezgra ili snage tricepsa.

Kada vežbate sklekove, nagnite laktove unazad prema kostima kuka. Ramena bi spuste tako da se susretnu sa vašim šakama kada ste u spuštenom položaju. Uverite se da su vam ruke usmerene ka napred, a ne jedna prema drugoj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 3 vežbe, 5 minuta dnevno, prvi rezultati već posle 7 dana: Struk na kom će vam svi pozavideti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje