• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 mitova o ishrani koji štete zdravlju: Onaj o ugljenim hidratima je posebno opasan

Vreme čitanja: oko 2 min.

U želji da izgledamo što bolje i sledimo pravila zdravog života često umemo da napravimo sebi medveđu uslugu

  • 1
srećna devojka žena jede, hrana omiljena hrana Foto: Shutterstock

U današnje vreme postoji veliki broj informacija o zdravoj ishrani. Ali, nisu svi saveti korisni, a ako verujete u njih, možete da nanesete štetu svom zdravlju.

Portal "Newsbeast" podseća na pet najčešćih mitova o ishrani koji mogu loše da utiču na zdravlje.

1. mit: "Sve masti su loše"

Jedan od najrasprostranjenijih mitova je da su sve masti loše za naše zdravlje. Istina je potpuno drugačija.

Zdrave masti, poput onih koje se nalaze u avokadu, orašastim plodovima i maslinovom ulju, neophodne su za održavanje našeg zdravlja i mnogih telesnih funkcija. Zdrave masti nam obezbeđuju energiju, podržavaju zdravlje mozga i pomažu u apsorpciji važnih vitamina.

“Krivci” na koje bi trebalo paziti su transmasti i preterani unos zasićenih masti, jer mogu da povećaju rizik od srčanih oboljenja. Umesto da u potpunosti izbegavate masti, fokusirajte se na umereno konzumiranje „dobrih masti“ i minimizirajte izvore nezdravih masti.

2. mit: "Ugljeni hidrati goje"

Ugljeni hidrati su nepravedno demonizovani zahvaljujući novim trendovima u ishrani. Iako je istina da konzumiranje previše rafinisanih ugljenih hidrata, poput šećera i belog hleba, može da doprinese povećanju telesne težine, nisu svi ugljeni hidrati loši.

Integralne žitarice, voće, povrće i mahunarke su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima i zapravo mogu da podrže kontrolu težine i opšte zdravlje.

Grčki jogurt Foto: Pixabay/pexels

Odlučite se za složene ugljene hidrate i fokusirajte se na kontrolu porcija, posebno ako želite da smršate. Potpuno izbegavanje ugljenih hidrata nije preporučljivo.

3. mit: "Žumanca povećavaju holesterol"

Godinama su jaja bila na “crnoj listi” zbog žumanaca, odnosno zbog sadržaja holesterola. Međutim, istraživanja su odbacila uverenje da holesterol u ishrani značajno utiče na nivo holesterola u krvi kod većine ljudi.

Žena, jaja, doručak Foto:Shutterstock

Jaja su odličan izvor proteina, vitamina i minerala. Mogu da budu deo zdrave ishrane, čak i kod osoba koje imaju povišen holesterol, sve dok ih konzumiraju umereno. Ukoliko ste zabrinuti zbog nivoa holesterola, konsultujte se sa nutricionistom za personalizovane savete o ishrani.

4. mit: "Uvek izbegavajte grickanje"

Grickanje je steklo lošu reputaciju, ali ključ leži u pametnom izboru grickalica. Ukliko se opredelite za prerađene, visokokalorične grickalice, možete se ugojiti i steći nezdrave navike u ishrani.

S druge strane, zdrave grickalice mogu da pomognu u kontroli težine i da obezbede vredne hranljive materije tokom celog dana.

Humus Foto: Shutterstock

Odlučite se za grickalice bogate hranljivim sastojcima poput svežeg voća, povrća sa humusom, jogurta ili šake orašastih plodova. Ključ je da slušate signale gladi vašeg tela i da izaberete hranljive grickalice koje će vam obezbediti energiju između obroka.

5. mit: "Detoks dijeta čisti telo od toksina"

Detoks dijete su postale popularne kao brza rešenja za eliminisanje toksina iz organizma. Mnogi zaboravljaju da naše telo ima ugrađen sistem detoksikacije: jetra i bubrezi rade non-stop i zaduženi su da se “pozabave” toksinima iz hrane, vode, lekova i vazduha.

Smuti, detoks, dijeta, sok Foto: Pixabay

Većina dijeta za detoksikaciju ozbiljno ograničava unos kalorija i lišene su esencijalnim hranljivim materijama, pa nije ni čudo što su praćene umorom, gubitkom mišića i nedostatkom hranljivih materija.

Umesto da se oslanjate na ekstremne dijete za detoksikaciju, fokusirajte se na izbalansiran plan ishrane koji uključuje puno voća, povrća, nemasnih proteina, celih žitarica i vode kako biste podržali prirodne procese detoksikacije u telu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena je smršala 83 kg za 18 meseci: Sad pomaže drugima da zauvek izgube višak

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • BASA

    13. jun 2023. | 08:09

    Konačno pravi savet za održavanje zdravlja , težine tj. vitalnosti !

    Podelite komentar