• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspeo je da smrša 56 kilograma bez odricanja svoje omiljene hrane: "Jeo sam samo kad sam bio gladan"

Vreme čitanja: oko 2 min.

San svake žene je "smršati, a i dalje jesti sve što nam srce poželi", a jednom muškarcu je upravo to i pošlo za rukom

  • 0
Chris Terrell Foto: Instagram/og_chris_terrell

Kad je Kris Terel krenuo na putovanje gubitka kilograma, a izgubio je tačno 56 u periodu od dve i po godine, nije previše ograničavao svoju ishranu niti pokušavao da sledi složena pravila, kao što je to činio u prošlosti. Jednostavno je sebi rekao da ako nije gladan - neće jesti.

Terel je znao da bi nakon decenija ogromnih porcija nezdrave hrane, revizija njegove ishrane preko noći bila neodrživa tehnika. Ali je takođe znao da treba manje da jede.

- Rekao sam sebi da mogu da jedem šta god želim, ali isključivo kad sam gladan. A kada više ne budem gladan, moram da prestanem da jedem - govorio je Kris za "Insider". 

On navodi da se nije lišavao hrane koju želi da jede, makar ona bila i nezdrava, već je samo čekao period da ogladni pa da je pojede tad, umesto iz dosade. 

Dok gubitak težine skoro uvek zahteva kalorijski deficit, ne postoji jedinstveni pristup i poznato je da je teško postići dugoročni željeni rezultat.

Jedan pregled studija o gubitku težine otkrio je da se više od polovine učesnika koji su izgubili kilograme u roku od dve godine vratilo na staru kilažu, a taj broj je porastao na 80 odsto nakon pet godina.

Kontrola porcija i kontrola uma

Kad je gladan, Terel stavi malu porciju na tanjir i tek nakon što je pojede i sačeka par minuta, ukoliko je i dalje gladan - uzme još.

Zapravo, nakon jela mozgu je potrebno oko 20 minuta da registruje da je telo sito.

Terel sledi sledeću tehniku: ako je gladan u 17 časova, ali zna da izlazi na večeru u 19 časova, ima malu užinu u međuvremenu, ali ostaje i dalje u "gladnom stanju".

- Znao sam da "jedem" svoja osećanja, ali nisam shvatao koliko sam "loš", sve dok nisam krenuo da analiziram zašto prelazim granicu i rekao sebi: "Kad god pređem tu granicu, moram da razumem zašto sam je prešao". Vođenje dnevnika mi je pomoglo u tome - govorio je.

- Ako bi ljudi odvajali 15 sekundi pre obroka da bi ocenili od jedan do deset koliko su gladni, to bi im moglo pomoći da naprave izbalansiran obrok. Slično, tokom obroka, ako svakih nekoliko zalogaja zastanu i provere koliko su siti i zadovoljni, to može sprečiti prejedanje - navodi nutricionista Kejt Mokler.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dijeta koja smanjuje rizik od srčanih bolesti kod žena

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje