• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto je pilates toliko popularan ovih dana? Otkrijte njegove bezbrojne benefite

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pilates oblikuje već postojeću liniju tela

  • 0
Pilates Foto: Shutterstock

Ukoliko ste korisnik društvene mreže "TikTok", sasvim sigurno ste naišli na najnoviji trend u svetu fitnesa - pilates. Naime, hiljade žena "se kune" u ovu vrstu fizičke aktivnosti i navodi njene mnogobrojne prednosti - od poboljšanog tonusa mišića, ubrzanog metabolizma, do bolje snage i izdržljivosti. Iako je pilates aktuelan već više decenija, čini se da se "vratio iz mrtvih" i počeo da caruje u svetu sporta.

Pilates može da se izvodi na mat podlošci, samo uz korišćenje sopstvene snage i težine, na lopti, na reformeru i stolici (pilates sprave), i na čuvenom "spring wall-u", odnosno na zidu, sa rezistentnim trakama.

Iako je vrlo često potcenjen u odnosu na vežbanje u teretani, pilates je izuzetno zahtevna aktivnost koja propagira povezanost tela, duha i uma; ona traži preciznost, balans i istegljivost.

A koje sve benefite donosi?

Pilates se fokusira na izgradnju izdržljivosti i stvara izdužene, definisane mišiće. Ukoliko želite da "ukrupnite svoj izgled", odnosno da vam mišić "poraste" - onda ovo nije pravi odabir za vas. Pilates oblikuje već postojeću liniju tela.

Takođe, on propagira povećanu fleksibilnost, veći fokus na dah i kardiovaskularni izazov.

No, tu nije kraj njegovim mnogobrojnim koristima. Ova vrsta treninga smanjuje napetost u mišićima i ublažava bolove, te ga često praktikuju ljudi sa problemima u leđima (išijas, diskus hernija, itd..)

- Pilates je savršen ukoliko želite bolju povezanost uma sa telom, bolji balans i koordinaciju - ističe fitnes instruktorka Eloiz Spiner, a prenosi "MarieClaire".

Posebno je popularan "vrući pilates" koji je nastao u Las Vegasu 2009. godine, a jedina razlika u odnosu na običan jeste ta što se "vrući pilates" izvodi u zagrejanoj sobi i tako se više fokusira i na kardio momenat u treningu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ojačajte stomačne mišiće vežbama na pilates-lopti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje