• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Prljavi" ili "čisti" post? Koji način mršavljenja je bolji za vaše telo i koji bi trebalo da probate

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavan način kako da svoj organizam dovedete u red

  • 0
dijeta, mršavljenje, ishrana Foto: Unsplash/Farhad Ibrahimzade

U vreme kada nam je ponekad potrebno čišćenje organizma promenom ishrane, okrećemo se mnogobrojnim načinima kako to da uradimo.

A da li biste probali sa "čistim" ili "prljavim" postom? Znate li uopšte šta je to?

Šta je "prljavi post"?

Kao prvo, ovaj naziv se odnosi isključivo na režim ishrane. "Prljavi post" je noviji izraz koji opisuje vrstu povremenog posta, gde vam je dozvoljeno da jedete određenu hranu. Postoji nekoliko načina da mu pristupite:

  • Iz perspektive kalorija
  • Iz perspektive insulina

Iz perspektive kalorija, zagovornici ove vrste posta će sugerisati da ništa manje od 100 kalorija neće prekinuti post. Ovaj pristup nije diskriminišući prema vrsti kalorija koje se unose. To znači da je sve, od masti preko proteina do šećera, poštena igra.

Iz perspektive insulina, sve što ne izaziva porast hormona insulina za skladištenje masti može se uzimati tokom gladovanja. Čista mast je jedini makronutrijent koji ne uzrokuje skok insulina. To znači da vam praćenje ovog protokola omogućava da konzumirate bilo koji izvor čiste masti kao što je biljni puter ili kokosovo ulje.

Kokosovo ulje u ishrani mačke Foto: Pixabay

Obrazloženje iza ove teorije je posebno povezano sa gubitkom težine i zabrinutošću za šećer u krvi. Jedna od glavnih prednosti ovog posta je to što omogućava prirodno smanjenje skladištenja hormona insulina i tako olakšava telu da koristi masti kao gorivo i postigne cilj gubitka težine, piše "Autumn elle nutrition".

Šta je "čist post"?

Ovo podrazumeva ne konzumiranje hrane ili pića koja sadrže kalorije, odnosno uključuje pijenje vode, nezaslađenog čaja i kafe. U nekim slučajevima, zagovornici "čistog posta" će sugerisati da možete samo piti vodu.

"Čist post" održava prednosti prirodno nižih nivoa insulina i samim tim podstiče sagorevanje masti koje ima druga opcija "prljavog posta". Međutim, "čist" post ima dodatnu prednost da ubrzava proces zarastanja creva koji se zove Migracioni motor kompleks. Ovaj prirodni proces uključuje niz kontrakcija i sekreta koji sprečava nadimanje i pokreće se samo kada niste ništa jeli ili pili (osim vode) najmanje 3 sata i 45 minuta.

Koji post je bolji?

Sve zavisi od vaših ciljeva. Prljavi post je veoma koristan za postizanje trajnog cilja gubitka težine koji se lako i bez napora održava. Dakle, ako je vaš cilj da smršate, ovo bi mogao biti najbolji put za vas.

Međutim, dodavanje periodičnih "čistih" povremenih postova može biti korisno ako želite da poboljšate zdravlje creva. Možete koristiti kombinaciju "čistog" i "prljavog" posta u zavisnosti od toga kako se osećate u tom danu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Hrana kao lek: Da, moguće je, jer ono što jedete pravi razliku da li ste zdravi ili bolesni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje