• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada se rade kardio vežbe - pre ili posle dizanja tegova? Odgovor je više nego logičan

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste redovni posetilac teretane, ovo bi trebalo da imate na umu

  • 0
Devojka, vežbe, fitnes, teretana Foto: Shutterstock

Momcima u teretani je verovatno instruktor rekao da bi najbolje trebalo da se opredele između kardio treninga ili dizanja tegova, a oni se najčešće odlučuju za ovo drugo. Smatralo se da jedno isključuje drugo, ali istina je mnogo drugačija.

Istraživanja su pokazala da uključivanje kardio vežbi tokom treninga dizanja tegova može povećati izdržljivost pomažući da izvedete više vežbi tokom treninga. Na primer, aerobni sportisti poput biciklista, veslača i slično, koji u trening uključuju dizanje tegova mogu očekivati poboljšanje brzine i snazi kao i izdržljivosti. Dakle, bez obzira koji je vaš fokus na treningu treba da se zapitate kako da taj trening treba najefikasnije da se izvede, odnosno da li kardio treba da radite pre ili posle dizanja tegova.

teretana, traka za trčanje, trčanje na traci, trčanje Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Odgovor zavisi od nekoliko faktora, a najviše od vaše kondicije, iskustva u teretani i koliko vremena želite i možete da svakodnevno posvetite vežbanju. Ipak, ako tražite opšte pravilo kada da u jednom treningu radite jedno pa drugo odgovor je sledeći - prvo dižite tegove pa se posvetite kardio vežbama, piše "Men's health".

Zašto bi tegovi trebalo da budu pre kardio treninga?

Trening snage obično uključuje spoljno opterećenje (npr. sa šipkom, bućicama, trakama itd) pa stoga ima akutniji rizik od povrede. Ako pre toga uradite kardio vežbe, zamorićete mišiće i samo ćete povećati taj rizik. Ukratko, nećete moći da podignete težinu koju želite i da izvedete onoliko ponavljanja koliko biste mogli. Ako planirate da dižete tegove, potrebno je da mišići budu odmorni da biste to učinili.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bodibilderka umalo slomila kičmu: Ispustila prevelike tegove, pala je u nesvest

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje