• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokušavate da smršate, hranite se zdravo, a i dalje ste gladni? Evo gde grešite, četvrti korak je najvažniji

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se pridržavate ovih saveta?

  • 0
trening, teretana, vežbanje, hrana pred trening Foto: Shutterstock/Mladen Zivkovic

Počelo nam je proleće, bliži nam se leto i vreme kada pokazujemo naše telo u laganoj odeći ili na plaži. Mnogi su sad rešili da se posvete treninzima kako bi doveli svoju figuru do savršenstva. Međutim, nekad to ne ide baš tako lako.

Rešili ste da krenete sa dijetom, ali nikako da već jednom vidite rezultate?

Šta se dešava?

Nekoliko hormona u našem telu igra suštinsku ulogu u regulisanju našeg osećaja gladi i sitosti. Kada govorimo o njima, najvažniji su grelin i leptin. Kada smo gladni, naše telo oslobađa grelin, ali kada prestajemo da jedemo, uključuje se leptin.

Postoje stvari koje možemo da uradimo da upravljamo našim apetitom.

1. Jedite obilan doručak svaki dan

Ovo je jedan od najlakših načina da kontrolišete svoj apetit, piše "Medical express". Ako povećate količinu doručka, manje ćete pojesti za večeru. Znate kako se kaže: "Doručak pojedite sami, ručak podelite sa prijateljem, a večeru dajte neprijatelju".

Niskokaloričan doručak može dovesti do pojačanog osećaja gladi, posebno žudnji za slatkišima kasnije u toku dana.

2. Dajte prioritet proteinima

Ova vrsta hrane može obuzdati osećaj gladi zato što namirnice bogate proteinima (nemasno meso, tofu i pasulj) potiskuju grelin koji čini da se osećate sitim. Nadovezaćemo se na prethodni deo, preporuka je da za doručak jedete jaja, ali i da budu ugljeni hidrati od celog zrna i zdravih masti.

3. Fokusirajte se na orašaste plodove

Iako će mnogi reći da imaju lošu reputaciju, orašasti plodovi mogu pomoći da kontrolišemo glad i upravljamo težinom. Dobre masti i vlakna koja ona poseduju može doprineti dužoj sitosti. Upravo ova vlakna možete pronaći i u avokadu.

orašasti plodovi Foto: Shutterstock

4. Pažljivo jedite

Odvojte vreme kada ćete jesti, dakle nemojte da to bude na brzinu. Uživajte u njoj u svakoj sekundi. Što sporije jedete, to ćete pre dati znak mozgu da je želudac pun i da ste automatski siti. Telo će prepoznati signale i izbalansirati stomak i glavu koj će doći do rešenja da ste siti. Dodatni savet je da koristite manji pribor za jelo.

5. Dovoljno spavajte

Istina je da nedostatak sna, odnosno neredovno spavanje može remetiti hormone apetita i povećati naše osećaje gladi i izavati žudnju. Pre nego što legnete u krevet, izolujte se od telefona, televizora i sličnih stvari koje imaju ekran i koje zrače. To vam pred spavanje ne treba.

6. Upravljajte stresom

Stres povećava proizvodnju kortizola u našem telu i izaziva želju za hranom. Zato je najbolje da odaberete aktivnosti koje će vam ublažiti stres. Za početak odaberite najjednostavniju aktivnost - šetnju. Dokazano je da šetanje tri puta nedeljno može smanjiti nivo kortizola za čak 21 odsto.

7. Ne lišavajte se određene grupe hrane

Kada rešite da idete na dijetu, najčešće se odreknemo neke vrste hrane poput slatkiša, testa i slično. U ovom koraku je najvažnije da znate gde je granica, odnosno da nije greh i kada unosite ove grupe namirnica ali u nekoj ograničenoj količini, bez preterivanja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lekar objašnjava ko je na udaru srčanih oboljenja: Kako prepoznati i sprečiti infarkt miokarda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje