• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvostruki šampion u obaranju ruku otkriva tajnu svoje snage: 5 značajnih zdravstvenih prednosti ove veštine

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski "Popaj" Nemanja Grujić izazvao prolaznike da "odmere snage" u obaranju ruku

  • 0
Frikom, obaranje ruku, izazov Foto: Telegraf.rs

Obaranje ruku, sport snage u kojem dva protivnika pokušavaju da prebace ruku jedan drugom na ravnu površinu, ima brojne zdravstvene prednosti za sve koji vežbaju ovu disciplinu.

O prednostima za fizičko i mentalno zdravlje obaranja ruku najbolje može da svedoči niko drugi do - dvostruki šampion Srbije u sportskom obaranju ruku Nemanja Grujić.

Srpski "Popaj", kako ga zovu, iznad svega ističe da su redovno vežbanje i zdrava ishrana prve stepenice do uspeha, a da su snaga, izdržljivost i mentalna oštrina boraca neodvojive od zdravog života i još zdravije ishrane.

Kako bi proširio "reč" o prednostima bavljenja ovom disciplinom, dvostruki šampion Srbije u obaranju ruku, izazvao je nekoliko prolaznika da "odmere snage" i, naravno, svakog je pobedio. Kako je to izgledalo možete da pogledate u videu.

Pa iako su se "izazivači" potrudili da stvarno pruže ozbiljan otpor, Nemanja je svaki put izdominirao, zbog čega je odlučio da otkrije jednu od tajni njegove snage. 

Momak kojeg je praktično nemoguće pobediti, znajući kolika je važnost kvalitetnog obroka punog proteina, vlakana i vode, koji priprema telo za stres tokom jakih treninga, Nemanja je svakog učesnika nagradio Frikomovim spanaćem, graškom i ribljim štapićima, kako bi ih motivisao i podstakao da ojačaju do sledeće "borbe".

Šampion savetuje da je za snagu - spanać idealan obrok. Bogat je vlaknima i vodom, odličan izvor vitamina A1, vitamina K1, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma, dok za gvožđe iz  graška smatra da je od krucijalne pomoći kada nam je potrebno stvaranje crvenih krvnih zrnaca i transport kiseonika kroz telo.

Za ribu takođe kaže da ima važnu ulogu u našoj ishrani, jer nudi izvesne prednosti u odnosu na ostale izvore proteina. Meso ribe sadrži značajne količine omega 3 i omega 6 masne kiseline, belančevine, vitamine i minerale.

5 fizičkih i mentalnih prednosti obaranja ruku

Pre sveta tu je - fizička spremnost. Obaranje ruku je sport koji je zasnovan na snazi, koja doprinosi razvoju mišića i snage ruku. Takođe, pomože u poboljšanju snage prianjanja i finih motoričkih veština.

Pokazalo se i da bavljenje fizičkom aktivnošću ima pozitivne efekte na mentalno zdravlje, uključujući smanjenje stresa i poboljšanje raspoloženja. Obaranje ruku takođe može da pomogne onima koji vežbaju ovu veštinu da razviju fokus i koncentraciju.

Učešće u obaranju ruku takođe može da bude veoma efikasan način da se oslobodite stresa i izbacite "paru". Kombinacija fizičke aktivnosti i mentalnog fokusa može da pomogne onima koji praktikuju ovu disciplitnu - da se opuste i osećaju uravnoteženije.

Veoma važna stavka je i to što obaranje ruku može da vam pomogne da razvijete samopoštovanje i samopouzdanje kako napredujete i poboljšavate svoje veštine. A može da bude i odlična prilika za samoizražavanje i kreativnost.

Obaranje ruku, takođe, može da pomogne onima koji vežbaju ovu disciplinu da razviju svoje veštine rešavanja problema, dok prave strategiju i prilagođavaju svoju tehniku kako bi pobedili protivnika u meču.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nemanja Grujić, dvostruki šampion Srbije u obaranju ruku, o važnosti zdrave ishrane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje