• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pala u školi i više nije ustala: Neurološki poremećaj je ostavio nepokretnu, ne može ni da se hrani

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Indi je dijagnostikovan autoimuni poremećaj poznat kao Gilen-Bareov sindrom. Brzom reakcijom roditelja sprečen je i razvitak upale pluća i stavljanje na respirator

  • 0

Stejsi i Demijen Simpson, roditelji Indijane Pulam, rekli su da je njihova ćerka pala sa sprava za gimnastiku u školi i da je odvedena u bolnicu u Varnambolu, nesposobna da ustane i da hoda. Doktori su se plašili da je slomila trtičnu kost i poslata je kući, ali su se njeni simptomi pogoršali.

Desetogodišnjakinja se vrlo brzo vratila u bolnicu i dijagnostikovan joj je funkcionalni neurološki poremećaj (FND), stanje u kojem mozak i telo ne funkcionišu skladno. Otac Demijen je rekao da je Indino zdravlje nastavilo drastično da propada, što je na kraju uticalo na sve njene fizičke pokrete i govor.

- Došlo je do tačke u kojoj uopšte nije mogla da koristi noge, nije mogla da sedi, a onda nije mogla da konzumira hranu - rekao je Simpson za "7News".

Otac je otišao kod lekara opšte prakse koji je porodicu uputio u bolnicu Epvort u Melburnu.

Nakon daljih testova, Indi je dijagnostikovan autoimuni poremećaj poznat kao Gilen-Bareov sindrom. Brzom reakcijom roditelja sprečen je i razvitak upale pluća i stavljanje na respirator.

Stanje se često pogrešno dijagnostikuje

Doktorka iz bolnice u Melburnu Amanda Džiligan rekla je da stanje uzrokuje brzo pojavljivanje slabosti mišića kao rezultat napada imunološkog sistema osobe na periferne nerve.

- Obično proizvodimo antitela protiv infekcije, ali nažalost, ponekad naša tela proizvode antitela protiv normalnog tkiva - kaže doktorka.

Ona je rekla da poremećaj uglavnom izazivaju bakterijske ili virusne infekcije. Simptomi često počinju bolom u mišićima, a zatim peckanjem u rukama i stopalima. Doktorka je rekla da ovaj poremećaj ima niz simptoma koji se preklapaju sa drugim neurološkim stanjima i, pošto je sindrom neuobičajen, često se pogrešno dijagnostikuje dok pacijent ne poseti specijaliste.

Ako se pravilno leči, većina pacijenata će se oporaviti. Ako se ne dijagnostikuje, stanje može uticati na mišiće grudnog koša, a pacijentima će možda biti potreban ventilator za disanje.

Roditelji male Indi su rekli da se nadaju da će, deljenjem priče više ljudi postati svesno sindroma kako bi se sprečila pogrešna dijagnoza drugima.

Otac je rekao da će Indi verovatno ostati u bolnici šest meseci da se oporavi pre nego što prođe kroz rehabilitacioni program.

Rekao je da su morali da ostave svog jednogodišnjeg sina kod bake i dede kako bi on i Stejsi mogli da budu sa Indi u Melburnu.

Postavljena je onlajn akcija prikupljanja sredstava za pomoć porodici dok se Indi oporavlja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Stanković je jedina u Srbiji imala Nutcracker sindrom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje