• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 saveta fitnes trenera kako pravilno da vežbate: Ako ne radite kako treba, stradaće kolena

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Usvajanjem ovih trikova možete samo poboljšati svoje izvođenje vežbi

  • 0
podizanje nogu, bočno podizanje nogu, fitnes, vežbanje Foto: Shutterstock/Vadim Zakharishchev

Kada se odlučimo da počnemo sa vežbanjem, često se opredelimo da to radimo sami bez podrške sa strane i trenera koji će nas navoditi kako i šta treba da radimo. Da li ste onda sigurni da pravilno radite vežbe?

Sertifikovani lični trener Nacionalne asocijacije za sportsku medicinu Bet Niceli je i specijalista za korektivne vežbe koja drži svoj fitnes studio. Ona objašnjava kako daje savete za vežbanje i da li to rade kako treba.

- Ljudi ne znaju da postoje toliko loše forme, a ako spadaju u tu grupu pitanje je vremena kada će se povrediti. Može se dobiti neravnoteža mišića i neće dobiti korist od vežbe koja je baš za to specifična - rekla je ona, prenosi "Yahoo".

Ispravljanje grešaka u formi može biti ključ za bolje performanse pa zato ona izlaže četiri načina za rešavanje nekih od najčešćih grešaka kako bi se obezbedio bezbedan trening.

Bitna je briga o kolenima

Ako primećujete da vam se kolena krive ka unutra prilikom čučnja, iskoraka ili skoka, znajte da niste jedini jer je to veoma uobičajen strukturalni problem. Savet je da držite kolena u ravni sa drugim i trećim nožnim prstom. Ukoliko ovo ne radite, možete imati problema sa skočnim zglobovima koji su povezani sa ostalim zglobovima poput kolena.

Držite ravna leđa

Prilikom vežbi najčešće tricepsa treba da vodite računa da su vam leđa - prava. Tako ćete osigurati da se aktiviraju ispravni mišiči posebno ako dugo sedite za kompjuterom. Bet savetuje da se fokusirate na zajedničke pokrete lopatica umesto da koristite snagu ruku. Prava leđa se odnose i kada radite neke vežbe za stomak kada ste na stručnjači.

Ravni dlanovi na podu

Kada radite vežbe tako da se oslonjeni rukama svom težinom, potrudite se da su vam dlanovi skroz ispruženi i nemojte ih savijati u pesnicu ili da ste oslonjeni samo prstima bez korišćenja ostatka dlana. Ukoliko to radite, to može dovesti do stresa na zglobove prstiju ali i ručnih zglobova. Uzgred, možete oštetiti i podlaktice.

I dah je važan

Sigurno je da ste čuli da se prilikom nekih vežbi posebno baca akcenat na udisaj i izdisaj. Bet kaže da je važno da znate kada treba udahnuti, a kad izdahnuti. To će vam omogućiti lakše i pravilne izvođenje vežbi. Možda vam deluje komplikovano, ali samo tako ćete uspeti da imate koristi od vežbanja.

Takođe, Betin savet je da ako imate sumnju u svoju formu onda vežbe treba da radite ispred ogledala kako biste uočili greške.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Budite fit sa Mirom: Brzi set vežbi za savršen struk

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje