• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Kad sam video belu stolicu, dali su mi još godinu dana života": Metju (35) nije ni sanjao šta će ga snaći

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekari isprva nisu verovali da je Metju ozbiljno bolestan

  • 0

Metju Rozenblum (35) iz Mičigena je živeo sasvim običan život, a onda je jednog dana primetio da mu se nešto čudno dešava sa organizmom. Uočio je neke simptome koje ranije nije primećivao kod sebe, a to je podrazumevalo da je smršao, ali i da mu je izmet bele boje.

- U početku sam mislio da sam mamuran jer sam prethodne noći, pre nego što sam primetio promenu boje u stolice, popio malo više alkohola i nisam mogao da ustanem iz kreveta - kaže Metju, piše "Daily Mail".

Njemu je, kada je imao 25 godina dijagnostikovana Kronova bolest, odnosno bolest debelog creva, pa je mislio da je zadobio neku dodatnu infekciju. To je pomislio jer je znao da ima slične simptome. Međutim, onda su tek krenule promene. Počeli su da ga svrbe dlanovi kao i delovi stopala kod prstiju što je opisao kao "verovatno najgori" simptom pošto nikada ranije nije osetio ništa slično. Posle tih svrabeža morao je da "potopi" dlanove i stopala u vodu kako bi ih umirio. Sutradan je rešio da ode kod lekara.

Stručnjaci su mu rekli da je njegova krv bogata bilirubinom - nusproizvodom razbijenih krvnih zrnaca koji utiču na boju stolice. Taj visok nivo može ukazati na blokadu žučnog kanala, a ultrazvukom je otkriveno njegovo suženje; lekari su pokušali da ga istegnu pomoći stenta. Oni nisu verovali da je to nešto strašno.

Kada su mu posle nekog vremena uklonili stent, Metjuu su se simptomi vratili. Njegov gastroenterolog mu je priznao da ne zna šta se dešava, ali da je ubeđen da nema rak. Međutim, posle dodatnih analiza, samo dva sata kasnije saopštene su mu najgore sumnje - pokazan je tumor u delu abdomena koji se zove Vaterova ampula, mali otvor gde se spajaju pankreasi i žučni kanali. U prevodu, imao je rak pankreasa i to u četvrtom stadijumu, inače treći najsmrtonosniji oblik raka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nazivaju ga i "tihi ubica" jer pacijenti retko kad pate od simptoma pre nego što se proširi na druge delove tela, gde postaje neizlečiv. Nažalost, u 80 odsto slučajeva bolest se dijagnostikuje u kasnoj fazi, a uobičajeni simptomi su:

  • gubitak apetita,
  • bol u stomaku
  • gubitak težine
  • tamni urin
  • umor
  • svrab po telu
  • svetla stolica.

Kada su mu rekli u januaru 2021. godine da boluje od raka pankreasa, imao je samo 32 godine, rekli su mu da se ne nada previše i da mu je ostalo samo još godinu dana. On je i dalje, posle četiri godine, na nogama zahvaljujući "čudotvornoj" kombinaciji lekova.

U vreme kada je primetio simptome, morao je da se povrgne Viplevoj proceduri, odnosno pankreatikoduodenektomiji. Ona je podrazumevala uklanjanje glave pankreasa, dela tankog creva, dela žučnog kanala, žučne kese i nekih okolnih limfnih čvorova. Nažalost, lekar mu je rekao da su tokom operacije shvatili da se rak proširio na ostale organe.

Šest meseci je bio na hemioterapiji i kombinaciji lekova koji su bili "zaista abrazivni". Preživeo je oštećenje nerava zbog čega nije mogao da ustane sa stolice, a što je još gore, lekovi nisu umanjili tumor. To se dešavalo zbog mutacije gena, što je povezano sa nekoliko oblika raka.

Posle nešto više od godinu dana, uspeli su da mu uklone rak sa terapijom i lekovima. Danas je Metju usmeren na podizanje svesti o ovoj vrsti raka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo šta će se desiti kada prestanete da jedete meso

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje