• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da li je potrebno da se prošetate nakon obroka? Evo kako hodanje može da pomogne vašem varenju

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Benefiti šetnje posle jela

  • 0
Šetnja Foto: Shutterstock

Možda vam se čini više primamnjivo da odmah posle jela prilegnete na svoj kauč, ali TikTokeri imaju novi trend koji nazivaju - šetnja za ispuštanje gasova nakon obroka — i kažu da pruža ogromne zdravstvene prednosti.

Dok neki tvrde da šetnja nakon obroka smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, drugi kažu da je vole zbog njenih deblokirajućih efekata i uticaja na varenje. Treći, pak veruju da je šetnja posle jela glavni faktor u održavanju njihove težine.

Nije tajna da hodanje (i više kretanja uopšte) može da ima veliki uticaj na vaše blagostanje - ali da li je hodanje posle obroka zaista dobro za vas kao što neki tvrde? Evo šta kažu stručnjaci, kako prenosi "Yahoo life".

Da li je hodanje nakon što jedete dobro za creva?

Da bismo razumeli zašto je šetnja posle obroka važna, moramo da znamo kako funkcionišu naša creva.

- Naša creva su veoma dobra u obavljanju nečega što se zove peristaltika - kaže dr Nejt Vud, lekar i instruktor na Medicinskom fakultetu Jejla: - Peristaltika je u suštini crevo koje se stišće na koordinisan način. Ovo koordinisano stiskanje omogućava kretanje stvari kroz naše telo od trenutka kada progutamo hranu do trenutka kada iz nje izbacimo otpadne proizvode. Pokreti tela stimulišu peristaltiku. To znači da što se više krećemo, hodamo, istežemo ili vežbamo, to jače i efikasnije naše crevo stišće.

planinarenje, setnja, hodanje Foto: Shutterstock/Ilustracija

Dr Dejvid Klark, koji je sertifikovan u internoj medicini i gastroenterologiji, kaže da su ove kontrakcije gastrointestinalnih mišića odlične za ubrzanje pražnjenja želuca, poboljšanje prolaza kroz crevni trakt i promociju uklanjanja gasova i otpada kroz digestivni sistem. Ovo na kraju pomaže u sprečavanju nadimanja i zatvora.

Još je bolje kada vam pokret koji radite nakon obroka omogućava da izbacite gasove - o čemu možda nije uvek prijatno razgovarati, ali je na kraju dobro za vaše zdravlje.

- Hodanje koje dovodi do izbacivanja gasova i podrigivanja skida pritisak sa GI trakta, što smanjuje istezanje mišića, a to ublažava osećaj nadimanja - objašnjava Klark.

Varenje nije jedina korist od hodanja nakon jela

Dr Ali Kan, gastroenterolog, kaže da hodanje takođe pomaže u regulisanju šećera u krvi — što je posebno korisno nakon obroka. Regulisanje šećera u krvi uključuje održavanje stabilnih nivoa glukoze u krvotoku, što je ključno za opšte zdravlje i nivo energije. Šetnja posle obroka pomaže u ovom procesu sprečavanjem skokova ili padova nivoa šećera u krvi i održavanjem nivoa insulina stabilnim, što vam može pomoći da upravljate rizikom od dijabetesa.

Postoji još jedan psihološki razlog zbog kojeg biste možda želeli da prošetate i nakon obroka. Dr Endru Bokser, gastroenterolog iz Nju Džersija, kaže da hodanje takođe ima koristi za mentalno zdravlje, kao što je smanjenje stresa. Ovo, zauzvrat, može uticati na creva.

- Stres može da doprinese kod problema sistema za varenjem i da pogorša simptome kao što su nadimanje i gasovi. Lagana šetnja posle večere može da pomogne da se smanji nivo stresa, podstiče opuštanje i potencijalno poboljšava varenje - objašnjava dr Bokser.

Kako možete da počnete?

Preporuka je da odrasli 150 minuta nedeljno imaju fizičke aktivnosti umerenog intenziteta, kao i dva dana aktivnosti za jačanje mišića. Vaše šetnje posle obroka mogu da se računaju u tih 150 minuta, posebno ako idete brzim tempom.

- Ciljajte na najmanje četiri do pet minuta laganog do umerenog hodanja u roku od 60 do 90 minuta nakon završetka glavnog obroka - kaže Klark.

Iako će ovo pomoći da se stvari pokreću nakon obroka, on takođe kaže da možemo dobiti trajnije koristi za naš GI trakt - kao i ostatak našeg tela - ako uključimo 30 do 60 minuta hodanja umerenog tempa u većini dana nedelje.

- Izbegavajte produženje rada vežbi duže od jednog sata intenzivnog vežbanja, jer to može da počne da negativno utiče na funkciju GI - kaže on, naglašavajući važnost pronalaženja „prave ravnoteže“. Duge, intenzivne vežbe mogu da odvrate krv od probavnog sistema, potencijalno izazivajući simptome koji uključujući grčeve i mučninu - plus, oslobađanje hormona stresa i dehidracija tokom intenzivnih treninga mogu dodatno uticati na funkciju GI.

Na kraju krajeva, hodanje nakon obroka je odličan način da pokrenete varenje, kao i da pomognete drugim neposrednim telesnim procesima - ali prednosti dodavanja više kretanja u vaš život su takođe dugoročne.

- Usvajanje aktivnog i zdravog načina života od ranog uzrasta može pomoći u prevenciji hroničnih bolesti kao što su gojaznost, bolesti srca, dijabetes i moždani udar - zaključuje stručnjak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nisam ga volela, ni sport uopšte ne volim: Da li ste radili fizičko u školi?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje