• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 najgorih ugljenih hidrata koji povećavaju šećer u krvi i gomilaju kilograme prema stručnjacima

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokušajte makar da smanjite njihovu količinu

  • 0
Šećer, dijabetes, visok šećer Foto: Shutterstock

Ugljeni hidrati su deo uravnotežene ishrane, obezbeđujući telu energiju. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Dok se složeni ugljeni-hidrati, poput celog zrna i povrća, sporo vare i obezbeđuju trajnu energiju, rafinisani ili jednostavni ugljeni hidrati mogu imati negativniji uticaj.

Ove vrste ugljenih-hidrata, koje se nalaze u hrani poput belog hleba, slatkiša i prerađene hrane, mogu brzo da povećaju nivo šećera u krvi, što vremenom može dovesti do insulinske rezistencije, povećanog skladištenja masti i povećanja telesne težine.

Stručnjaci su saglasni u tome koje ugljene hidrate treba da izbegavamo, piše "She finds".

Pecivo

pekara, hleb, pecivo Foto: Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A

Obično se pravi od rafinisanog pšeničnog brašna, pa im nedostaju vlakna koja se nalaze u celim žitaricama, što dovodi do brzog porasta glukoze u krvi posle konzumiranja. Ovaj skok podstiče oslobađanje insulina za regulisanje šećera u krvi, što potencijalno dovodi do povećanog skladištenja masti. Pored toga, gustina kalorija u pecivama može biti visoka, a njihova potrošnja možda neće pružiti trajni osećaj sitosti koji dolazi sa opcijama bogatim vlaknima i hranljivim materijama.

Mafini

Mafini Foto: Shutterstock

Oni se često smatraju pogodnim i ukusnim izborom za užinu ili doručak, mogu doprineti povećanju nivoa šećera u krvi i povećanju telesne težine zbog obično visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna.

Rafinisani ugljeni hidrati u mafinima se brzo razlažu u glukozu, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi. Ovo podstiče oslobađanje insulina za regulisanje šećera u krvi, što može dovesti do povećanog skladištenja masti tokom vremena.

Slatkiši

dete slatkiši gojaznost Foto: Shutterstock

Iako ih možda ne smatramo ugljenim hidratima, slatkiši se prave uglavnom od ugljenih hidrata. Obično su bogati šećerima i sirupima što može dovesti do skokova šećera u krvi, kao i povećanja telesne težine. Kada se konzumira, brz priliv šećera iz bombona izaziva brz porast glukoze u krvi, pokrećući oslobađanje insulina kako bi se nivoi vratili u normalu. Pored toga, slatkiši često imaju malo esencijalnih hranljivih materija i puno praznih kalorija, što doprinosi ukupnoj nezdravoj ishrani.

Konzervirano voće u sirupu

konzervirano voće, voće, kupovina, market Foto: Shutterstock/Ruslan Galiullin

Konzervirano voće u sirupu može izgledati kao zgodna i ukusna opcija, ali često dolazi sa lošom stranom za zdravlje. Sirup u kojem se čuva ovo voće je obično pun šećera, što može izazvati brz porast nivoa šećera u krvi posle konzumiranja. Česta konzumacija takvih slatkih sirupa može doprineti fluktuacijama energije i žudnji. Štaviše, prekomerni unos šećera može vremenom dovesti do usporavanja metabolizma, što otežava efikasno upravljanje težinom.

Žitarice za doručak

Žitarice Foto: Pixabay

Žitarice se često doživljavaju kao zgodna jutarnja opcija, mogu imati značajne implikacije na zdravlje. Mnoge komercijalno dostupne žitarice su opterećene rafinisanim šećerima i prerađenim ugljenim hidratima, što doprinosi brzom porastu nivoa šećera u krvi kada se jede. Ovaj skok obično prati kasniji pad, što dovodi do fluktuacija u nivou energije i potencijalne žudnje za hranom sa više ugljenih-hidrata.

Ponavljanje konzumiranja takvih žitarica može doprineti usporavanju metabolizma, čineći upravljanje težinom izazovnijim. Štaviše, uporna izloženost visokim nivoima rafinisanih ugljenih-hidrata može doprineti insulinskoj rezistenciji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Evo koliko šećera realno troše građani prestonice i na šta ga najviše potroše

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje