5 najgorih ugljenih hidrata koji povećavaju šećer u krvi i gomilaju kilograme prema stručnjacima
Ugljeni hidrati su deo uravnotežene ishrane, obezbeđujući telu energiju. Međutim, nisu svi ugljeni hidrati jednaki. Dok se složeni ugljeni-hidrati, poput celog zrna i povrća, sporo vare i obezbeđuju trajnu energiju, rafinisani ili jednostavni ugljeni hidrati mogu imati negativniji uticaj.
Ove vrste ugljenih-hidrata, koje se nalaze u hrani poput belog hleba, slatkiša i prerađene hrane, mogu brzo da povećaju nivo šećera u krvi, što vremenom može dovesti do insulinske rezistencije, povećanog skladištenja masti i povećanja telesne težine.
Stručnjaci su saglasni u tome koje ugljene hidrate treba da izbegavamo, piše "She finds".
Pecivo
Obično se pravi od rafinisanog pšeničnog brašna, pa im nedostaju vlakna koja se nalaze u celim žitaricama, što dovodi do brzog porasta glukoze u krvi posle konzumiranja. Ovaj skok podstiče oslobađanje insulina za regulisanje šećera u krvi, što potencijalno dovodi do povećanog skladištenja masti. Pored toga, gustina kalorija u pecivama može biti visoka, a njihova potrošnja možda neće pružiti trajni osećaj sitosti koji dolazi sa opcijama bogatim vlaknima i hranljivim materijama.
Mafini
Oni se često smatraju pogodnim i ukusnim izborom za užinu ili doručak, mogu doprineti povećanju nivoa šećera u krvi i povećanju telesne težine zbog obično visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna.
Rafinisani ugljeni hidrati u mafinima se brzo razlažu u glukozu, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi. Ovo podstiče oslobađanje insulina za regulisanje šećera u krvi, što može dovesti do povećanog skladištenja masti tokom vremena.
Slatkiši
Iako ih možda ne smatramo ugljenim hidratima, slatkiši se prave uglavnom od ugljenih hidrata. Obično su bogati šećerima i sirupima što može dovesti do skokova šećera u krvi, kao i povećanja telesne težine. Kada se konzumira, brz priliv šećera iz bombona izaziva brz porast glukoze u krvi, pokrećući oslobađanje insulina kako bi se nivoi vratili u normalu. Pored toga, slatkiši često imaju malo esencijalnih hranljivih materija i puno praznih kalorija, što doprinosi ukupnoj nezdravoj ishrani.
Konzervirano voće u sirupu
Konzervirano voće u sirupu može izgledati kao zgodna i ukusna opcija, ali često dolazi sa lošom stranom za zdravlje. Sirup u kojem se čuva ovo voće je obično pun šećera, što može izazvati brz porast nivoa šećera u krvi posle konzumiranja. Česta konzumacija takvih slatkih sirupa može doprineti fluktuacijama energije i žudnji. Štaviše, prekomerni unos šećera može vremenom dovesti do usporavanja metabolizma, što otežava efikasno upravljanje težinom.
Žitarice za doručak
Žitarice se često doživljavaju kao zgodna jutarnja opcija, mogu imati značajne implikacije na zdravlje. Mnoge komercijalno dostupne žitarice su opterećene rafinisanim šećerima i prerađenim ugljenim hidratima, što doprinosi brzom porastu nivoa šećera u krvi kada se jede. Ovaj skok obično prati kasniji pad, što dovodi do fluktuacija u nivou energije i potencijalne žudnje za hranom sa više ugljenih-hidrata.
Ponavljanje konzumiranja takvih žitarica može doprineti usporavanju metabolizma, čineći upravljanje težinom izazovnijim. Štaviše, uporna izloženost visokim nivoima rafinisanih ugljenih-hidrata može doprineti insulinskoj rezistenciji.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Evo koliko šećera realno troše građani prestonice i na šta ga najviše potroše
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.