• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je zdravije - cela pomorandža sa korom ili sok? Odgovor nutricioniste će vas iznenaditi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Ovu mediteransku voćku možete jesti sa sve korom, samo je važno da je pravilno operete pre posluživanja - kaže za Ona.rs nutricionista-dijetetičar Dušanka Lacmanović

  • 0
sok od pomoranže pomorandža Foto: Pixabay

Pomorandža je mediteransko voće, bogato vitaminima C i K, a uz to je i dobar antioksidans. Poboljšava rad mozga i veoma je značajna u ishrani trudnica, jer sadrži folnu kiselinu.

Ali, dok smo nekada uglavnom zimi uživali u sočnim kriškama pomorandže, danas pijemo sveže pripremljeni sok od ovog voća tokom cele godine.

Da li tako zaista činimo nešto dobro za svoje zdravlje ili smo u zabludi?

Odgovor na ovo pitanje za Ona.rs daje Dušanka Lacmanović, specijalista nutricionista-dijetetičar i sanitarni inženjer.

- Voće je najzdravije jesti sveže, u periodu kad mu je sezona - podseća nutricionista Lacmanović za Ona.rs.

- Za naš organizam korisnije je da oljuštimo i pojedemo pomorandžu nego da popijemo njen sok. Ako se pitate zašto, odgovor je jednostavan: u belom sloju ispod pomorandžine kore nalazi se najveća koncentracija vitamina C. Nažalost, većina ljudi sklanja belu opnu kada oljušti pomorandžu, jer ne zna da je upravo tu najveća riznica dragocenog vitamina.

Takođe, u belom sloju između kore i ploda nalaze se bioflavonoidi, koji dodatno pomažu apsorpciju vitamina C.

pomorandža, ceđena pomorandža, sok od pomorandže Foto: Pixabay

Naša sagovornica otkriva da je i kora pomorandže izuzetno zdrava i savetuje kako da je pripremimo za konzumaciju:

- U 250 mililitara vode sipajte tri ravne kašike soli i tri kašike limunovog soka, pa u tu mešavinu potopite celu pomorandžu. Ostavite da odstoji pola sata, a onda izvadite voćku, operite je pod mlazom hladne vode, isecite sa korom i poslužite. Na taj način ćete u organizam uneti sve ono što je priroda “spakovala” u ovu moćnu voćku.

Ali, ni ljubitelji ceđene pomorandže ne moraju da odustanu od omiljenog voćnog soka. Nutricionista podseća da je najbolje popiti ceđenu pomorandžu posle ručka, jer kiseline kojima je ovaj sok bogat, ako se unesu na prazan želudac, mogu da naštete ljudima koji imaju problema sa digestivnim traktom.

pomorandža, ceđena pomorandža, sok od pomorandže Foto: Pixabay

- S vremena na vreme nije loše započeti dan sokom od ceđene pomorandže, jer je organizmu posle buđenja neophodno hidriranje. Kako je pomorandža puna vode, može da bude korisna za razbuđivanje. Ali, gledajte da to ne preraste u praksu, jer može da izazove nagli skok šećera u krvi. Zato je korisnije da prvi jutarnji napitak bude ili čaša obične vode ili voda sa malo limunovog soka - savetuje nutricionista.

Video: Kako uz pomoć pomorandže da proverite čulo ukusa

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje