• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Suve oči koje svrbe: Studija kaže da bi vežbanje moglo da pomogne

Vreme čitanja: oko 3 min.

Redovna fizička aktivnost može biti ključni način za održavanje zdravlja očiju i smanjenje njihove suvoće, ukazuje nedavna studija

  • 0
Trepavice, oko, oči, šminka, devojka lepota Foto: Shutterstock

Kada su oči suve, one su sklonije iritaciji, svrabu ili peckanju, kao i ozbiljnijim problemima i oštećenju tokom vremena.

Iako proizvodi poput kapi za oči mogu da pruže privremeno olakšanje, dugoročno rešenje može biti integrisanje više fizičke aktivnosti u vaš raspored, prema studiji objavljenoj u časopisu "Ekperimental Eye Research".

Istraživači su podelili 52 učesnika u dve grupe, pri čemu je jedna grupa učestvovala u vežbama na traci za trčanje najmanje pet puta nedeljno, dok je druga radila jednu sesiju nedeljno. Očni pregledi obavljeni su pre svake sesije, kao i pet minuta nakon toga da bi se utvrdio efekat aktivnosti na suzni film i sekret.

Crvene oči Foto:Shutterstock

Iako su učesnici koji su vežbali češće imali veće koristi, svi učesnici su imali značajno povećanje količine suza odmah nakon vežbanja.

Faktori suvog oka

Naš suzni film se proizvodi svaki put kada trepnemo i on ima tri sloja – ulje, vodu i jedinjenje zvano mucin – koji se kombinuju da hidriraju površinu oka kako bi blokirali iritante poput prašine. Kada je suzni film ugrožen, na površini se mogu razviti suve tačke gde bi ti iritanti mogli da uđu i izazovu svrab.

Kako objašnjava koautor studije dr Heinz Otčer, sa Univerzitetu Vaterlo u Kanadi, ove mrlje mogu da se razviju kao rezultat svakodnevnih zadataka kao što je upotreba računara ili zbog drugih faktora kao što su starenje, promene hormona, sedentarno ponašanje, neki lekovi i dehidratacija. Čak i faktori kao što su nedostatak vitamina A, alergije, izloženost dimu, promene vlažnosti i izloženost vetru mogu da utiču na stanje oka.

- Suvo oko je sve češća pojava, posebno sa toliko naših aktivnosti u vezi sa korišćenjem ekrana. Takođe, situacija se može pogoršati kada postoji više od jednog ugrožavajućeg faktora, kao što je i smanjena fizička aktivnost zbog starenja - upozorava Otčere.

Vežbanje Foto: Pexels

Zašto vežbanje pomaže

Iako aerobna vežba prvenstveno uključuje kretanje velikih mišićnih grupa, ona takođe ima karakteristične efekte na vaše oči. Prethodna istraživanja su pokazala da vežbanje povećava cirkulaciju krvi, kao i da smanjuje intraokularni pritisak - što je mera pritiska tečnosti u oku.

Prema Američkoj akademiji za oftalmologiju, oko ima supstancu nalik na žele zvanu staklasto telo, koje ispunjava zadnji deo oka, i vodeniju tečnost, koja se zove očna vodica, blizu prednje strane. U zdravom oku, mala količina nove očne vodice uvek ulazi u oko, dok se jednaka količina ispušta. Ovaj jednak protok i odtok predstavlja stabilnu količinu pritiska. Ako je pritisak slabije regulisan ili postane previsok, može oštetiti optički nerv i smanjiti vid, iako neki ljudi mogu imati viši intraokularni pritisak bez ikakvih oštećenja.

- Vežbanje takođe ima i druge prednosti za oči, uključujući smanjenje upale i povećanje lučenja suza, što pomaže u smanjenju problema sa suvim očima - dodaje Otčer.

Oftamolog, pregled očiju, vid, oči Foto: Shutterstock

Posetite i lekara

Ako redovno vežbate i još se borite sa suvim očima koje svrbe, sledeći korak bi mogao biti pregled oka, predlaže dr Hauard Kraus, neurooftalmolog iz Kalifornije. Ne samo da će to pomoći da se utvrdi razlog za moguće probleme sa suznim filmom, već se preko pregleda oka zapravo može pomoći u dijagnosticiranju i mnogih sistemskih zdravstvenih stanja, kaže on.

Drugim rečima, vaše oči mogu biti znak upozorenja da se nešto ozbiljnije može dogoditi. Na primer, pregled oka može pomoći u identifikaciji stanja poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, autoimunih problema i ranog gubitka vida, prenosi "Very Well Fit".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje