Quantcast
  • 0

Početnik ste u teretani? Ovih 10 saveta će vam olakšati susret sa zdravijim navikama

Znate li šta vas sve čeka?

  • 0
Fitnes vežbanje

Foto: Shutterstock

Početak novog režima vežbanja je i početak novog ciklusa života, pa samim tim može biti zastrašujuće, kao i svaka velika promena. Znate da će boleti, znate da će povremeno da vas mrzi i znate šta ćete sve morati da žrtvujete. Ipak, vaš početak treniranja može proći bez muke.

Zato pročitajte 10 najboljih saveta za početnike u teretani, prema portalu "Everyoneactive.com".

Postavite realne ciljeve

Možda će biti potrebno neko vreme da dobijete rezultate koje želite. Od vitalnog je značaja da svoj krajnji cilj razbijete na faze i postavite mnogo manjih ciljeva kako biste bili motivisani sve vreme.

Budite dosledni

Rezultati dolaze kroz redovne i dosledne aktivnosti. Držite se svog programa i izbegavajte česta zaustavljanja i startovanja.

Ne brzajte

Ne povećavajte količinu vežbi koju radite prerano. Povećajte ono što radite za ne više od 10 odsto nedeljno.

Osećaji nelagodnosti su normalni

Kada prvi put počnete da vežbate, osetićete nelagodnost kao što su kratak dah, znojenje i bol u mišićima nakon vežbanja. Ne brinite, ovo je sasvim normalno i svi se tako osećaju kada počinju.

Trenirajte sa prijateljem

Vežbanje sa prijateljem ne samo da vas održava motivisanim tokom samih sesija, već će i smanjiti verovatnoću da ćete propustiti planiranu sesiju jer je malo verovatno da ćete želeti da izneverite svog prijatelja.

Zagrevanje

Nezagrevanje je greška koju prave mnogi početnici. Pre bilo koje sesije uverite se da ste se temeljno zagrejali i mobilisali oblasti koje ćete koristiti tokom vežbanja. Štaviše, nepravilno zagrevanje može povećati rizik od povrede.

Doba dana

Svi smo različiti. Neki od nas ustaju rano, a neki kasno idu na spavanje. Vežbajte u vreme kada osećate da imate najviše energije.

Snaga volje

Svi početnici su nazadovali na putu ka ostvarenju svojih ciljeva. Prihvatite i poraze i iskoristite ih da se ponovo motivišete.

Hidratacija

Uverite se da pijete mnogo vode, pre, tokom i posle vežbanja, posebno ako vežbate u toplim uslovima ili tokom dužeg perioda. Dehidratacija će dovesti do pada performansi, a teška dehidratacija takođe može biti opasna.

Unosite promene

Potrudite se da vam uvek bude interesantno tako što ćete isprobati nove vežbe i aktivnosti kako bi vaš program bio "svež"; nastavite da izazivate svoje telo i sprečite dosadu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness