• 0

Odmor i pauza od treninga su vrlo poželjni: Slušajte svoje telo

Ne gledajte na odmor kao na gubljenje dragocenog vremena, već kao na dobru stvar koju možete učiniti za svoje telo

  • 0
Fitnes, dan za odmor, odmor, trening

Svakodnevno treniranje i disciplina će vas neminovno dovesti do željenog cilja, ali setite se da trening i zdrava ishrana služe za mnogo dugoročniji cilj, a to je očuvanje zdravlje i blagostanje organizma. Zato treba uzeti u obzir i dane odmora kao korisne i neophodne, a ne da ih posmatramo kao gubljenje vremena. 

Odmaranje ne znači apsolutno izuzeće od fizičkih aktivnosti. Odmor se zasniva na tome da slušate svoje telo i reagujete u skladu sa njegovim potrebama. Tokom redovnih dana odmora, pokušajte da se fokusirate na aktivan oporavak: odmarajte se od redovnog treninga, ali i dalje ostanite aktivni tokom dana.

Istraživanja pokazuju da, kada se bavite bilo kojom vrstom intenzivne vežbe, mišići koji rade počinju da se razgrađuju, uzrokujući mikropukotine u mišićnim vlaknima. Dajući svom telu pauzu sa aktivnim danom oporavka, takozvane mikrosuze počinju da se obnavljaju, a osećaj bola će se smanjiti. Dodatno opterećenje koje telo podnosi tokom vežbanja stvara sitne mikrosuze u mišićima i one su neophodne za rast mišića. Ali ako vaše telo ne dobije pauzu koja mu je potrebna, mikrosuze neće imati priliku da zacele, što može dovesti do preforsiranosti i može povećati verovatnoću povrede, piše personalni trener Angeliki Mavraca za "News.fiu.edu".

Evo kako bi, prema njoj, odmor i pauza od intenzivnog treniranja trebalo da izgledaju.

Naspavajte se

Dobre navike u vezi sa rutinom spavanja neophodne su za oporavak. Pokušajte da ostanete odmorni i da spavate od sedam do osam sati svakog dana.

Istegnite se

Iskoristite dane odmora da se istegnete i izazovite sebe dinamičkim istezanjem. Zapamtite da istezanje takođe može imati pozitivan efekat i u danima aktivnog treninga.

Istezanje, vežbanje, joga

Foto:Pixabay

Šetajte

Iskoristite dan odmora da se napunite dobrom energijom. Prošetajte se, možda sa prijateljima ili psom ili sami. Šetnja će vam pomoći da ostanete na vrhu svog aktivnog oporavka - a takođe vam može pomoći da ublažite mentalni stres.

Probajte nešto novo

Isprobajte nove aktivnosti van redovnih treninga kao što su joga ili pilates. Dane odmora možete iskoristiti i za nova iskustva sa prijateljima. Planinarenje, vožnja bicikla ili čak ples samo su neki od  načina kojim možete pustiti svoje telo da se odmori dok se aktivno oporavlja i zabavlja.

Zakažite masažu

Svakako ćete se fizički opustiti, a kroz ceo proces ćete se osloboditi i mentalnog stresa i onog nakupljenog u telu.

Slušajte svoje telo

Odmor je neophodan, bilo da stremite ka nekom konktetnom fitnes cilju, bilo da to radite samo zbog održavanja zdravlja. Osećaćete se bolje fizički i mentalno, a to može poboljšati vaš ukupni učinak treninga. Odmaranje je ključno da biste ostali dosledni i uživali u vežbanju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitness