• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Praznici i bogata trpeza: Kako da uživate u hrani bez osećanja krivice?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stručnjaci predlažu četiri načina uživanja u hrani

  • 1
Praznici, hrana Foto: Pexels

Praznici, pored porodičnih i prijateljskih okupljanja, znače i da će svaki biti proslavljen uz bogatu gozbu.

Za neke od nas, ovo bi moglo da dovede do toga da sebi postavimo pitanja poput: "Da li da dam sebi oduška sada i jedem sve što mi se sviđa" ili "Da li će moj organizam i telo osetiti neke promene kasnije?". Ovo se odnosi na celokupno stanje organizma, jer jedemo više nego uobičajeno, ali i na potencijalno dobijanje kilograma.

- Ako nam mozak kaže da ne zaslužujemo da jedemo svoju omiljenu pitu na Božić jer nemamo idealnu težinu, naš mozak će nam reći koliko malo samokontrole imamo - kaže za Fortune Kler Gudvin, registrovana nutricionista i praktičarka poremećaja u ishrani.

Iako je ignorisanje unutrašnjeg dijaloga o tome šta treba da jedemo prisutno, postoje koraci koje možemo preduzeti da jednostavno uživamo u hrani. Stručnjaci predlažu četiri načina uživanja u hrani bez krivice.

1. Ne ograničavajte se kasnije

Čak i ako se osećate kao da ćete – ili jeste – preterati, ograničavanje unosa hrane u narednom periodu može da se vrati.

- Kad ste u ovom ciklusu, uobičajeno je da ograničite unos hrane, često tako što ne jedete sledećeg dana ili jedete samo nešto niskokalorično. Problem sa ovim je što vaše telo ne voli nizak nivo šećera u krvi, pa će vas naterati da unosite ponovo visokokaloričnu hranu da biste ponovo podigli šećer u krvi - kaže Gudvin.

Ako idete na prazničnu večeru, nemojte preskočiti ručak unapred ili izbegavati doručak sledećeg jutra. Vaš nivo šećera u krvi će biti stabilniji.

Pored toga, ograničavanje sebe na prazničnim druženjima kada drugi to možda ne rade može otežati druženje sa drugim ljudima i izazvati gorčinu.

- Iz emocionalne perspektive, to što sebi ne dozvoljavate hranu u kojoj svi drugi uživaju dovodi do osećanja ljutnje - kaže Liza Elis, nutricionista i registrovani dijetetičar.

Praznici, hrana Foto: Pexels

2. Svest o onome što jedete

Svesnost znači skretanje pažnje na sadašnji trenutak, što može pomoći u upravljanju stresom. To je još jedno korisno sredstvo za sprečavanje osećaja krivice zbog onoga što jedemo tokom praznika.

Želite li čokoladni kolač? Odvojite vreme da zaista onda i uživate u njemu. Razmislite o ukusu i načinu na koji uživate.

Ako ste sa drugim ljudima, takođe možete razgovarati o tome kako se osećate zbog hrane ili kako vam je drago da delite obrok sa drugima.

3. Zaboravite listu zabranjenih namirnica

Hrana je često centralni deo prazničnih događaja, ali pokušaj da se pridržavate liste zabranjenih namirnica je stresan, a ne slavljenički.

- Osim ako ne postoji poseban medicinski razlog da se nešto izbegne, ili ako je određena hrana buđava, pokvarena ili zapravo toksična, ne verujem da postoji bilo kakva hrana koja je zapravo štetna. Iz perspektive zdravlja, u većini slučajeva, svaka hrana koja je prikladna za tu priliku je u redu - kaže Elis.

Praznici, hrana Foto: Pexels

4. Prestanite da se pitate da li zaslužujete obroke ili užinu

Ako želite da pojedete čokoladu i kolače, dozvolite sebi da to uradite bez preterivanja. Nagađanje šta treba ili ne treba da jedemo može negativno uticati na emocionalno blagostanje, smatra Elis.

- Takav negativan samogovor oduzima nam radost. Ako prihvatimo da sva hrana odgovara, zaista nema mesta za takvu osudu - podseća Elis.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Vapaj

    21. decembar 2022. | 10:27

    A svet ratuje- uzas covekove sudbine😪😪😪😪

    Podelite komentar