• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li je hodanje zaista dobra vežba? Evo šta kažu stručnjaci

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hodanje između 2.000 i 10.000 koraka svakog dana smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka i smanjuje verovatnoću prerane smrti za najmanje deset odsto

  • 0
planinarenje, setnja, hodanje Foto: Shutterstock/Ilustracija

Uprkos povišenom nivou zdravstvene svesti, prepunih teretana i potrebe da se zarad zdravlja vežba, jedina aerobna aktivnost koja stvarno retko da dobija ikakve zasluge je - hodanje.

Iako hodanje pruža mnoge prednosti za mentalno i fizičko zdravlje kao i druge aerobne vežbe – ali sa daleko manje napora i opterećenja za telo - ono je nekako palo u zapećak.

Hodanje je važan oblik vežbanja iz mnogo razloga, ali njegova primarna prednost je što je dobro za srce. Hodanje podstiče bolju cirkulaciju, snižava krvni pritisak i broj otkucaja srca, a i poboljšava srčani minut – sposobnost srca da pumpa krv po celom telu.

Trčanje, šetnja, hodanje Foto: Shutterstock

Dve nedavne studije koje je objavio Journal of the American Medical Association pokazuju da hodanje između 2.000 i 10.000 koraka svakog dana smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka i smanjuje verovatnoću prerane smrti za najmanje deset odsto.

- Hodanje je vežba sa malim opterećenjem, laka je za zglobove, što je čini odličnom opcijom za ljude sa problemima sa kolenima, gležnjevima ili kukovima - ističe dr Ostin Gontang.

- Hodanje ne zahteva posebnu opremu, članstvo u teretani ili obuku, ono je dostupno svima i lako se može uključiti u vašu svakodnevnu rutinu.

Prednosti hodanja

Osim povećanja broja otkucaja srca i kardiovaskularnih prednosti koje dolaze od hodanja, pokazalo se da ova praksa podstiče metabolizam, poboljšava nivo holesterola, smanjuje rizik od moždanog udara, jača kosti i povećava nivo energije.

- Pošto hodanje pomaže u jačanju mišića u donjem delu tela, ono takođe može da utiče na smanjenje bola od artritisa u kolenu i kuku - kaže dr Majkl Frederison sa Univerziteta Stanford.

Istraživanje takođe pokazuje da hodanje oko 10.000 koraka dnevno smanjuje rizik od demencije za neverovatnih 50 odsto i može da smanjiti rizik od drugih hroničnih bolesti kao što je dijabetes.

- Pored takvih fizičkih prednosti, dokazano je da hodanje poboljšava spoznaju, san i mentalno zdravlje, uključujući raspoloženje i samopoštovanje  - dodaje specijalista za fizikalnu medicinu Šelbi Džonson.

Da li je hodanje dovoljno?

- Dok vam hodanje neće dati toliko aerobne vežbe kao trčanje, dokazano je da podiže broj otkucaja srca dovoljno da se smatra značajnom vežbom - kaže Frederison.

Koraci, hodanje Foto: unsplash.com

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju aerobne aktivnosti umerenog intenziteta kao što je brzo hodanje u trajanju od 150 minuta svake nedelje – što je ekvivalentno 30 minuta svakog radnog dana.

- Ako neko želi zahtevniji trening, hodanje uvek da se pridoda veći intenzitet uključivanjem brda ili nagiba - sugeriše Džonson.

Može li hodanje da pomogne u mršavljenju?

Postoje dobre vesti i za šetače koji se nadaju da će izgubiti nekoliko kilograma.

- Kako hodanje povećava broj otkucaja srca i pomaže vam da radite na više mišićnih grupa u isto vreme, apsolutno sagorevate kalorije i gubite na težini ako to često radite. Ako se i samo znojite, i dalje sagorevate kalorije - ističe Frederison.

Iako broj sagorenih kalorija zavisi od faktora kao što su teren, udaljenost i brzina, brza šetnja može da sagori do 300 kalorija na sat.

- Ipak, iako hodanje može da vam pomogne da uđete u bolju formu, gubitak težine obično se najbolje postiže opštim zdravim načinom života - ističe Džonson i objašnjava da to znači dovoljno fizičke aktivnosti, zdrava ishrane i drugi faktori kao što su "dovoljno sna".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Uz kuhinjsku krpu do savršene figure: Istopite "jahaće pantalone" i zategnite noge

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje