• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Autofagija predstavlja glavni mehanizam borbe protiv starenja: Da li mladolikost traži gladovanje?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Autofagija mehanizam kojim naše ćelije „popravljaju“ same sebe

  • 1
autofagija salata zdrava ishrana Foto: Shutterstock

Sigurno ste do sada često čuli za autofagiju. Obično osobe koje su na režimu povremenog gladovanja kažu da su zapravo na autofagiji. Šta je autofagija i koliko je značajna?

Pre svega, treba reći da autofagija nije novo otkriće i da se za nju zna jako dugo. Drugo, sam proces autofagije je naučno utvrđena činjenica i da mi danas o ovom fenomenu znamo jako puno. Još pedesetih godina prošlog veka, unutar ćelija, uočena je ćelijska organela (poseban deo ćelije) koja je u sebi sadržala enzime koji su razlagali ugljene hidrate, masti i proteine na njihove sastavne elemente. Belgijski hemičar Kristijan de Duve je dobio Nobelovu nagradu za otkriće ovih organela koje su nazvane lizozomi, 1974. godine.

Reč autofagija potiče od grčkih reči „auto“, što znači "ja" ili "sebe" i „phagein“, što znači "jesti". Bukvalni prevod bi glasio „jesti sebe“. 

Autofagija je mehanizam kojim naše ćelije „popravljaju“ same sebe. Naime, u ćelijama se stalno stvaraju različiti proteini koji imaju brojne funkcije u našem telu. Oni ponekad sadrže određene greške i kao posledica toga su nefunkcionalni.

Šta mi možemo da uradimo kako bismo aktivirali ovaj proces? Najlakši način jeste taj da smanjimo unos hrane i tako aktiviramo proces autofagije. To NIKAKO ne znači da treba da gladujemo.

Zašto je glavna korist koju imamo od autofagije ta što ona predstavlja glavni mehanizam naše borbe protiv starenja i kako je to praktično najbolji mogući način pomoću koga možemo da se podmladimo odnosno da usporimo proces starenja, pročitajte na "Vitality.rs".

(Ona.rs/Vitality.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Jorgovan

    5. april 2023. | 14:07

    Autofagija??? MODERAN NAZIV ZA POST.

    Podelite komentar