
Ovaj jedan začin „razbija“ jesenje viruse: Jača imunitet cele porodice i ima antikancer svojstva
Povratak u školske klupe i kancelarije gotovo uvek donese i prve jesenje viruse.
Dok deca donose kijavice iz učionica, a odrasli iz prepunih kancelarija, stručnjaci savetuju da se ojača imunitet prirodnim putem. I tu na scenu stupa ren – žestoki začin koji možda nije svačiji favorit uz pečenje, ali može da postane tajno oružje protiv prehlada i infekcija.
Ren kao prirodni antibiotik i saveznik protiv infekcija
Ren se koristi u ishrani još od vremena Stari Egipat i Stara Grčka, a sadrži izotiocijanate – jedinjenja koja imaju antibakterijska, antigljivična i antikancer svojstva.
Studije su pokazale da deluje čak i protiv opasnih bakterija kao što su Escherichia coli, Helicobacter pylori i Salmonela.
„Može da pruži snažan antibakterijski efekat protiv nekih prilično otpornih bakterija“, navela je nutricionistkinja Amanda Igel, dodajući da pomaže i u smanjenju upala zahvaljujući sastojku sinigrin, koji se nalazi i u brokoliju, kupusu i karfiolu.

Vitamini i minerali koji štite srce i pluća
Pored svojih „antivirusnih“ efekata, ren sadrži i vitamin C i kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska i funkciji mišića.
Njegova oštra aroma oslobađa disajne puteve i olakšava disanje kada je nos zapušen, slično kao wasabi i đumbir.
Koliko rena je dovoljno i kako ga jesti
Kao i u svemu – umerenost je ključ.
Dovoljna je jedna kašičica dnevno da iskoristite sve prednosti.
Ren možete dodati u:
- pečeno meso i ribu
- pire krompir i pečene krompiriće
- sos od belog luka
- domaće burger-sosove
- pa čak i u Bloody Mary koktel
Ako pripremate domaći sos od rena, koristi se 2 do 3 kašike rendanog rena – ali ne preterujte, jer prevelike količine mogu izazvati peckanje u ustima, želucu i grlu.
Kada treba biti oprezan
Stručnjaci upozoravaju da ren nije preporučljiv osobama sa osetljivim želucem, kao ni onima koji boluju od Kronova bolest, ulcerozni kolitis, gastritis, ezofagitis ili imaju čir na želucu.
„Ren možete jesti svaki dan, sve dok vam ne smeta“, poručuje Igel. „Ako osetite da vas peče u ustima, nosu, stomaku ili grlu – napravite pauzu.“
Moćan saveznik za zdravu jesen
Biljke iz porodice kupusnjača, kojoj pripada i ren, imaju sposobnost da usporavaju deljenje ćelija raka, uništavaju tumorske ćelije i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, navodi National Library of Medicine.
Drugim rečima, ovaj oštar začin nije samo dodatak ručku — on može da bude mala doza prirodnog leka na tanjiru.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Trikovi da u svom domu imate lekovite sastojke za svako jelo: Cvet začinskog bilja koji večno traje
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.