• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Princ Vilijam puni 42 godine: Majka ga je okrenula humanosti, a da li znate koju društvenu nauku je studirao?

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Takođe, pilotiranje mu je jedna od najvećih ljubavi

  • 0
princ Vilijam BAFTA Foto: Tanjug/AP

Princ od Velsa, Vilijam, danas slavi 42. rođendan. Slobodno se može da je jedan od najpopularnijih članova britanske monarhije, posebno kao podrška supruzi Kejt koja se bori sa rakom.

Princ Vilijam je stariji sin kralja Čarlsa i njegove prve supruge princeze Dajane i rođen je u Londonu. Interesantno je da je on prvi član kraljevske monarhije koji je rođen u bolnici. Odmalena je bio izložen očima javnosti, što je naravno posledica popularnosti njegove porodice. Trenutno je prvi u redu za nasleđivanje krune Velike Britanije.

Tinejdžer bez majke i školovanje na univerzitetima

Njegovo detinjstvo se razlikovalo u odnosu na detinjstvo njegovih vršnjaka. Njegova majka, princeza Dajana, nastojala je da njemu i mlađem bratu omogući koliko-toliko normalno detinjstvo i vaspitanje. Često je išao gradskim prevozom, posećivao restorane brze hrane kao i beskućnike i skloništa.

Princeza Dajana, Lejdi Di Foto: Tanjug/AP

Vilijam je završio školu Veterbi u Londonu, a kasnije je pohađao školu Ludgrouv u Berkširu, pa Iton koledž u Vindzoru.

Kada je imao 15 godina, njegovi roditelji su se razveli, a ubrzo je njegova majka poginula u saobraćajnoj nesreći i kako je Vilijam odrastao, slabo je govorio o ovom teškom trenutku za jedno dete koje tek treba da korača kroz život. Međutim, pre nekoliko godina je obilazeći Škotsku, izjavio da je upravo "Škotska izvor nekih od njegovih najsrećnijih uspomena ali i najtužniji". Kako je rekao, bio je u Balmoralu kada mu je rečeno da mu je majka poginula, piše "Britannica".

On je 2000. godine i primljen na jedan univerzitet Sent Endrju upravo u Škotskoj, ali je upis odložio, da da sebi malo prostora. Pošto ga je majka vrlo rano izložila dobrotvornim aktivnostima, volontirao je u Čileu, radio na britanskoj farmi mleka i posetio je Belize i ostale zemlje Afrike. Godinu dana kasnije je nastavio školovanje i upisao pomenuti univerzitet, gde je studirao istoriju umetnosti, a kasnije i geografiju.

Kada je završio ove studije, on je upisao 2006. godine Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst i iako je imao jaku želju i spremnost da se pridruži britanskim snagama u Iraku, vojni zvaničnici su sugerisali da ni Vilijam ni njegov brat Hari ne bi trebalo da služe tamo. Nakon toga, Vilijam je otišao u Kraljevsko vazduhoplovstvo, a kasnije i u mornaricu. Četiri godine kasnije je završio obuku za pilota helikoptera u Snagama za potragu i spasavanje. Služio je i kao pilot vazdušne ambulante dve godine.

Njegov rad i učešće u organizacijama

Princ Vilijam je poznat po visokom obrazovanju koje mu je i omogućilo da bude deo raznih organizacija i na neki način im pomogne u radu. Naime, on je pokrovitelj brojnih dobrotvornih organizacija koje su fokusirane na očuvanje i zaštitu sredine. Kroz kraljevsku fondaciju princa i princeze od Velsa, on je predvodio globalne inicijative za zaštitu našeg prirodnog sveta, piše "Royal.uk".

Princ Vilijam Foto: Tanjug/AP

Pre četiri godine je princ Vilijam pokrenuo globalnu nagradu za životnu sredinu i platformu za otkrivanje i skaliranje revolucionarnih rešenja za popravku i regeneraciju planete.

Dok je bio vojvoda od Kembridža, osnovao je "Udruženje za divlje životinje" kako bi promovisao kolaborativni rad u transportom i finansijskom sektoru kako bi trgovcima onemogućio transport ili profit od ilegalnih proizvoda od divljih životinja.

Princ Vilijam je takođe i veliki zaštitnik beskućnika i onih koji su u toj opasnosti. On je prošlog leta sa Kraljevskom fondacijom pokrenuo lokalno vođen program koji će imati za cilj da pokaže da svi zajedno možemo da zaustavimo beskućništvo tako što je napravljeno šest lokacija kao novi prostori gde se svako ko je u ovom problemu može obratiti.

Naravno, posle sedam i po godina redovnog služenja vojnog roka, on promoviše važnu ulogu i dobrobiti onih koji služe svojoj zemlji u Oružanim snagama i to je ključni fokus dobrotvornih aktivnosti princa Vilijama.

Venčanje sa Kejt

Posle nekoliko godina zabavljanja, Vilijam je oženio Ketrin Midlton i ceremoniju njihovog venčanja prenosio je gotovo ceo svet. Svi su želeli da osete makar deo te atmosfere. Iz te ljubavi rodilo se troje dece: Džordž (10), Šarlot (9) i Luis (6).

Upravo su se oni danas oglasili sa rođendanskom čestitkom ocu, na zvaničnom sajtu princa i princeze od Velsa.

Otkako je Kejt Midlton objavila da boluje od raka, princ Vilijam i cela porodica su dodatno pod budnim okom javnosti. Ovo je godina sa mnogo izazova, a sudeći po podršci porodice, princ od Velsa ima sa kime da ih pobedi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Kensingtonu će živeti sećanje na nju: Prinčevi Vilijam i Hari otkrili statuu princeze Dajane

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike On