• 0
 ≫ 

Soraja Esfandiari Bakhtiarid: Tužna sudbina druge žene iranskog šaha Mohameda Reze Pahlavia

 ≫ 

Uprkos velikoj ljubavi, zbog kraljevske dužnosti da pruži svom suprugu muškog potomka, politika Irana rasturila je brak i oterala princezu u doživotnu depresiju

  • 0
Soraya Esfandiary-Bakhtiari Foto: Profimedia/ARCHIVE / AFP

Soraja Esfandijari-Bahtijari bila je kraljica iranske carske države, druga supruga šaha Mohameda Reze Pahlavija.

Godine 1948, Soraju je, sa nedavno razvedenim šahom Mohamedom Rezom Pahlavijem, upoznao Forough Zafar Bakhtiari, Sorajin bliski rođak. Poslednji iranski šah Mohamed Reza Pahlavi upravo se razveo od princeze Favzijom, koja je bila nestvarno lepa, ali nije se slagala sa svekrvom i nije rodila muškog naslednika, već samo ćerku.

U potrazi za mladom koja će mu roditi sinove, na kraljevsku scenu Irana uskoro stupa princeza Soraja, ćerka iranskog plemića i ambasadora u Nemačkoj Khalila.

Sora je odrasla i školovala se po celoj Evropi. Uprkos kulturološkim razlikama, sa  šahom Mohamedom Rezom Pahlavijem dogodila se obostrana ljubav na prvi pogled. Eksploziji emocija usledila je njihova veridba, svega 24 sata od upoznavanja. Šah joj je tada dao verenički prsten sa dijamantom od 22,37 karata.

Nažalost, venčanje je bilo prolongirano jer se Soraja razbolela i nedeljama se lečila od tifusa. Za to vreme, prema predanju, šah joj je svaki dan donosio po jedan dragulj i spuštao ga na njen jastuk.

Raskošno venčanje iz snova 

A onda je došao dan venčanja, 12. februara 1951. godine. Mlada je nosila srebrnu haljinu od lamea sa biserima, ukrašenu perjem rode marabua, koju je za tu priliku dizajnirao Kristijan Dior. Za venčanicu se kasnije saznalo da je budućoj kraljici bila preteška. Na nju je utrošeno čak 20 metara svile i sa ukrasima je bila teška skoro 30 kilograma. Soraja, iscrpljena od višenedeljnog lečenja, jedva je stajala, a napolju je padao sneg.

Šah je naredio da se u ledenoj palati postavi više desetina peći na drva, a dvorski lekar je naredio da obuče vuneni prsluk ispod haljine i vunene čarape. Šah i jedan od njegovih pomoćnika makazama su odsekli osam metara materijala sa venčanice kako bi je oslobodili dela težine.

Iako je šah najavio da bi gosti trebalo da doniraju novac specijalnoj dobrotvornoj organizaciji za iransku sirotinju, među svadbenim poklonima našli se sve, od bunde od nerca do stola sa crnim dijamantima koje je poslao Josif Staljin. Ceremonija je bila ukrašena sa 1,5 tona orhideja, lala i karanfila, poslatih avionom iz Holandije. Zabava je uključivala konjički cirkus iz Rima.

Sve u svemu, od svih Šahovih mnogih žena, generalno se veruje da je Soraja bila „prava ljubav“ njegovog života jer je ona bila ona koju je on najviše voleo.

- Bila sam glupa. Nisam znala skoro ništa o geografiji, legendama moje zemlje, ništa o njenoj istoriji, ništa o muslimanskoj religiji - priznala je Soraja, čije je vaspitanje bilo potpuno nemačko i katoličko, zbog čega nikako nije mogla da stekne poverenje u Iranu, do te mere da su muslimanski sveštenici savetovali šaha da ne bi trebalo da se oženi ovom „poluevropskom devojkom“ koja nije vaspitana kao muslimanka.

Život u bajci prepun prepreka 

Nakon venčanja, Reza i Soraja su živeli kao u bajci, ali je njihov idealan život bio prilično ugrožen. Sorajin brak je bio problematičan i jer su je majka i sestre Mohameda Reze videle kao rivala za njegovu ljubav, isto kao što su se sukobljavale sa njegovom prvom suprugom, princezom Favzijom Fuad od Egipta. Neprestano su je mrzele i nanosile sitna poniženja.

Sa druge strane, Soraja nije volela Ernesta Perona, šahovog najboljeg prijatelja i privatnog sekretara, koje je nazivala „homoseksualcem koji je mrzeo sve žene“ i „širio otrov po palati".

- Peron je bio lukav, perfidan i makijavelistički čovek koji je pobuđivao mržnju, raspirivao tračeve, uživao u svakoj intrigi - opisivala ga je kraljica, dok je uprkos njenom gađenju, Mohamed Reza  bio fasciniran, kako je rekla "ovim dijaboličnim Švajcarcem“.

Soraya Esfandiary-Bakhtiari Foto: Profimedia/STF / AFP

Peron ju je jednom posetio i izneo niz, kako je ona nazvala, veoma „razvratnih“ primedbi i vulgarnih pitanja o njenom seksualnom životu sa šahom, što ju je navelo da ga u svom besu izbaci iz Mermerne palate. Naime, tokom sukoba sa premijerom Mohamedom Mosadegom iz levičarskog Nacionalnog fronta, Mohamed Reza je često bio depresivan, do te mere da je čak prestao da igra poker sa svojim prijateljima, što je bio jedan od njegovih glavnih strasti. Ona je izjavila da samo telesna strast može da izvuče Mohameda Rezu iz depresije i često je pozivala šaha u svoj krevet da mu održi raspoloženje.

Iako je venčanje održano tokom velikog snega, što se smatralo dobrim znakom, brak carskog para se raspao početkom 1958. zbog Sorajine očigledne neplodnosti.

Šahovo jedino dete, njegova ćerka princeza Šahnaz, udala se za Ardešira Zahedija, sina bivšeg premijera, generala Fazlolaha Zahedija, čoveka kojeg je Mohamed Reza prezirao i otpustio 1955. godine. Smatrao je da „jedan Zahedi ne može da nastavi dinastiju Pahlavija“, i da Soraja mora da mu da sina kako bi kuća Pahlavija mogla da se nastavi. Nesrećna kraljica lečena je u u Švajcarskoj i Francuskoj.

U pokušaju da sačuva svoj položaj, Soraja je rekla šahu da treba da promeni ustav iz 1909. kako bi dozvolio jednom od njegovih polubraće da ga nasledi, za šta joj je Mohamed Reza rekao da će zahtevati „odobrenje Saveta mudrih muškaraca“ . To je bila direktna laž, jer Soraja, koja nikada nije pročitala ustav, nije znala da ne postoji „Savet mudraca“, što je bio šahov način da prolongira tešku odluku.

Kraj braka

Postojao je i sve veći pritisak da šah oženi još jednu ženu, jer je prema šerijatu, mogao da dovede novu ženu u porodicu - ako na to pristane prva žena.

Šahova dominantna majka je tu videla svoju šansu da izvšri pritisak na sina da se razvede od nje, ukazujući mu na dužnost da obezbedi muškog naslednika, zbog čega je Mohamed Reza ubedio Soraju da napusti Iran, dok on navodno ne sredi stvari oko ustava. Uskoro ju je pozvao i telefonom saopštio da će morati da prihvati da uzme drugu ženu ili će se u suprotnom razvesti od nje.

Već 14 dana kasnije, 21. marta 1958, na iransku Novu godinu, uplakani šah je objavio svoj razvod iranskom narodu u govoru koji je emitovan na radiju i televiziji. Prema izveštaju "Njujork tajmsa", razvodu 6. aprila 1958.  prethodili su opsežni pregovori kako bi se kraljica Soraja ubedila da dozvoli svom mužu da uzme drugu ženu. Ona međutim, nije mogla da prihvati ideju da deli ljubav svog muža sa drugom ženom.

- Pošto je Njegovo carsko veličanstvo Mohamed Reza Šah Pahlavi smatrao neophodnim da naslednik prestola mora biti direktnog porekla po muškoj liniji iz generacije u generaciju, ja ću sa svojim najdubljim žaljenjem u interesu budućnosti države i dobrobiti naroda u skladu sa željom Njegovog Veličanstva Cara, žrtvovati svoju sreću i izjaviću svoj pristanak na razdvajanje od njegovog carskog veličanstva - izjavila je Soraja Esfandiari Bakhtiarid.

Soraja je bila dobro nagrađena za razvod sa šahom, koji joj je kupio penthaus stan u Parizu koji je bio procenjen na tri miliona dolara. Plaćana joj je i mesečna alimentacija od 7.000 dolara sve do Islamske revolucije koja je zbacila Mohameda Rezu 1979. godine.  Zahvaljujući širokogrudosti bivšeg supruga, živela je veoma udobno u Rimu, Minhenu i Parizu. Pozivali su je na proslave i postala je ikona džet-seta. Čak je snimila i film.

Ali, ceo život je proživela u borbi s tugom i depresijom. Umrla je 2001. godine, a sahranjena je u Nemačkoj, u grobnici svojih roditelja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Ona