• 3

Godine čiji se broj ne pominje: Zašto se žene boje 30. rođendana?

Rođendan je dan za slavlje, ali kada je u pitanju 30, u ženama se javljaju panika i strah

  • 3
Foto: Pexels

Dame se ne pitaju za godine po bontonu, ali kada se pomene broj 30, uglavnom se situacija pretvori u pravi horor film za njih.

Šta je to u vezi sa tim godinama što toliko zrači negativno? Recimo da je u pitanju samo strah koji je društvo nametnulo. Samo jedan broj nas deli od četvrte decenije, ali u svakom slučaju ovo nije nešto od čega bi trebalo da se pravi tolika panika.

Neka hijerarhija bi bila: sa (slatkih) 16 godina mislimo da je svet naš i da je nebo granica; već oko 20 kreću nova poglavlja u našim životima u vidu osamostavljivanja, dok sve preko toga, u zavisnosti od toga čime se bavimo u životu, podlažemo izgrađivanju karijere i formiranje života kakav želimo.

Sklad situacija i godina se generacijski menja. Uporedimo recimo naše mame ili bake sa nama - verovatno primećujete da su prolazile iste ili slične situacije u različitim godinama. Primer za to je brak, baka je možda u ranijim godinama uplivala u bračne vode, dok je mama verovatno kasnije od nje, dok jedna mlada osoba u svojim 20-im godinama, koja se i dalje školuje ili radi već na svom životu, sigurno nije još navela to na svojoj listi ciljeva.

Žena, plače, tužna žena, depresija, tuga Foto:Shutterstock

Tridesete označavaju, baš zbog svega navedenog, godine koje su početak jednog situiranog života, u kome se očekuje osnivanje porodice i da sve nadalje teče po planu. Ali ne znači da se bilo šta tu završava, niti u narednim deseticama.

Nemojte sebi postavljati datume do kada nešto u životu želite da ostvarite jer je uvek bolje fokusirati se na to da se to ostvari nego da se postigne do isplaniranog vremena jer tako društvo nalaže.

Nečega čega nismo svesni jeste da od 30. godine počinje najlepši period za karijeru i uživanje u poslu, vreme posvećeno našim strastima i bavljenje onim što smo zapostavili ranije kako bismo osigurali naše mesto u ovom svetu.

Foto: Pexels

- Znam da je na meni da odlučim koje prekretnice cenim, a koje mi je upravo rečeno da cenim na osnovu broja godina koje sam tu. I prilično sam siguran da ću, kada se probudim na svoj 30. rođendan, na satenskoj jastučnici koju sam kupio od "Bed Bath & Beiond-a" jer sam negde pročitao da je bolje za vašu kožu i kosu — odahnuti. Tog jutra, više neću biti na kraju nečega. Biću na samom početku - govori Vanesa Golembevski, stand-up komičar i producent iz Bruklina.

Najveća razlika 20-ih i ulaženja u 30-te je ta što ste bliži samospoznaji nego što ste ikada bili, kako opisuje "Allure.com"

(Ona.rs/Marta Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Ona

Komentari

  • DARKO 100%

    9. januar 2023. | 19:29

    Od 30 do 55 to su najbolje zene za sex,tako don't worry, be happy,uzivajte u zivotu,da nebude posle ustarosti kad je baba rekla unuci,da mi je tvojih godina i sada ove pameti davala bi svakom ko bi me pitao

    Podelite komentar

  • Josua

    9. januar 2023. | 19:48

    Ko godine broji godina se boji Za godine ne marim Zato ne starim ♫♬♪⁠♪♪

    Podelite komentar