• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roditelji pitaju: Sin (5) je sebičan prema bratu (3), besni kad treba da deli nešto sa njim. Šta da radimo?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

  • 2
Roditelji pitaju Foto: Shutterstock

Osećaj rivalstva i ljubomore među decom su uobičajena pojava i najčešće su prolaznog karaktera, ali su roditelji uvek zabrinuti kad primete da je tako nešto prisutno u njihovoj porodici.

Posebna briga se javlja kad osećaj ljubomore prate dečji izlivi besa, o čemu govori i pitanje koje nam je poslala čitateljka koja se suočava sa ovakvim problemom. Naime, njen stariji sin (5) je sve više sebičan prema mlađem bratu (3). Ona i suprug ga uče da deli stvari sa mlađim bratom, ali stariji dečak tad postaje besan i počinje da baca igračke po sobi.

- Kada dete iskazuje bes, reč je o površinskoj emociji - kaže Marija Apostolović, edukator iz oblasti mentalnog i fizickog zdravlja.

- Nijedno dete ne želi da bude besno, jer je i za njega bes neprijatna emocija. U pozadini ove neprijatne emocije najčešće stoji potreba za prihvatanjem, voljenjem i pripadnošću, strah od napuštanja, duboko potisnuta tuga. U ovakvim situacijama je jako važno da se sa detetom razgovara sa puno empatije, razumevanja i želje da se prevaziđe svaka situacija. Zajedničke aktivnosti koje će obojicu podjednako uvažavati su ključ zdravog i empatičnog odnosa između braće, samim tim i izgradnje odnosa deljenja i timskog duha.

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • Viki

    1. avgust 2023. | 11:00

    Roditelji obicno ili popuste ili grde, ali da razgovaraju to ne umeju.

    Podelite komentar

  • Miloš

    1. avgust 2023. | 17:20

    Radite triceps i leđa

    Podelite komentar