• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zaposlila se na Južnom polu samo da bi obišla svih 7 kontinenata besplatno: Ni -80 stepeni nije je sprečilo

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedan od luksuza koji je Mišel najviše nedostajao bila je mogućnost da se dugo tušira ​​toplom vodom - i to je prva stvar koju je uradila po povratku

  • 0
wandereatwrite Foto: Instagram/@wandereatwrite

Žena koja je provela godinu dana radeći na Južnom polu prenela je svoje jednogodišnje iskustvo koje uključuje njenu svakodnevicu, ali i sve posebne trenutke koje je doživela.

Mišel Endo provela je prošlu godinu radeći kao stjuard koordinator u istraživačkoj stanici Amundsen-Skot, najbližoj bazi Južnom polu, gde sunce zalazi i izlazi jednom godišnje.

Ova 32-godišnjakinja iz San Franciska napustila je posao menadžera ugostiteljstva u novembru prošle godine kako bi mogla da poseti Antarktik, a da ne izvoji desetine hiljada dolara. Zaljubljenica u putovanja podelila je uspone i padove života u jednoj od najneprijateljskijih životnih sredina na Zemlji, nakon što je postala jedna od samo 261 žene koja je na Južnom polu živela tokom njegovih večito mračnih zimskih meseci od maja do avgusta.

- Očigledno je hladno, ali je hladnije od hladnoće. Najhladnije što je bilo ove zime bilo je od -76 stepeni, sa hladnom vetrom do -101 stepen krajem juna. Možda je iznenađujuće kako se telo prilagođava i odjednom se -80 stepeni čini normalnom temperaturom. Teško je to opisati - kaže ona.

Mišel je otkrila da nije u pitanju samo hladnoća, trebalo je prilagoditi se nadmorskoj visini od 2.885 metara. Takođe je objasnila da u suštini živite na svemirskom brodu dok ste tamo.

- Kada poslednji avion odleti sredinom februara, tamo ćete ostati do kraja oktobra. Svi radimo i živimo zajedno u istoj zgradi... tako da, dok u stvarnom svetu možete završiti svoj posao tokom dana i otići kući, mi to nemamo ovde.

Region ima šest sunčanih meseci između novembra i februara. Posle nekoliko meseci "sumraka", 10. maja polarna oblast ulazi u 24-časovni mrak na oko šest meseci. To može dovesti do stanja zvanog "zimski mozak", objasnila je Mišel priznajući da se još uvek bori sa tim iako se njen boravak tamo završio u novembru.

Ona je trenutno nekoliko nedelja na odmoru na Novom Zelandu, a onda će se za Božić vratiti u SAD.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Michelle | Work + Travel (@wandereatwrite)

Jedan od luksuza koji je Mišel najviše nedostajao bila je mogućnost da se dugo tušira ​​toplom vodom - i to je prva stvar koju je uradila po povratku.

- Na Južnom polu nam je dozvoljeno samo dva tuširanja od dva minuta svake nedelje. Vratiti se u stvarni svet i stajati pod toplim tušem bilo je neverovatno.

Ali uprkos poteškoćama, Mišel je uživala u jedinstvenim i neverovatnim iskustvima koje Antartik može da ponudi, uključujući jedinstvenu božićnu tradiciju.

- Ujutro na Božić pravimo zabavnu trku pod nazivom "Trka oko sveta. To je trka koja kruži geografskim južnim polom tako da učesnici mogu da trče "oko sveta" kroz sve 24 vremenske zone. Neki učesnici to shvataju ozbiljno, dok drugi vole da se obuku u zabavne kostime ili kombinezone dok trče.

Najfascinantniji doživljaj bilo je videti Auroru australis ili južno svetlo.

- Doduše, nisam videla nijednu od kada se sunce vratilo u septembru, ali one su iskreno bile van ovog sveta. Mislim da nikada više neću videti ili doživeti nešto slično Aurori koju imamo na Južnom polu.

Mišel je do sada posetila više od 60 zemalja, često radeći kao profesor engleskog jezika i kao savetnik za mlade na brodovima za krstarenje.

- Tokom poslednjih 10 godina radila sam na raznim poslovima širom sveta koji su mi omogućili da besplatno putujem na svih sedam kontinenata. Antarktik je bio moj poslednji kontinent koji sam posetila i nisam želela da platim da odem tamo. Turisti mogu da plate desetine hiljada dolara da posete Južni pol tokom leta, ali nijedan iznos novca u ovom trenutku ne može da im dozvoli da ga posete tokom zime i vide Aurore ovako daleko na jugu. Od ove godine, samo 1.702 osobe su prezimile na Južnom polu, od kojih su 261 bile žene. To je zaista iskustvo jednom u životu.

Mišel je radila u stanici kao stjuard između 3. novembra 2022. i 16. novembra 2023. Ona sada pomaže drugima da slede njene stope tako što deli svoje savete o putovanju na svom blogu, piše "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svetlucavi zeleni talasi "zaplesali" na noćnom nebu: Polarna svetlost očarala stanovnike Murmanksa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja