• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekadašnji Fetislam, današnje Kladovo je nosilo naziv i Novigrad

Vreme čitanja: oko 3 min.

Još u toku praistorije područje današnjeg gradskog naselja, koje teritorijalno pripada Borskom okrugu, bilo je naseljeno

  • 0
Kladovo, reka Dunav, Srbija Foto: Shutterstock

Nekoliko puta je tokom svoje izuzetno duge istorije Kladovo menjalo naziv, a priča o poreklu današnjeg naziva je posebno interesantna. Još u toku praistorije područje današnjeg gradskog naselja, koje teritorijalno pripada Borskom okrugu, bilo je naseljeno.

Smatra se da je samo naselje nastalo u doba kada je tu postojao rimski vojno-civilni logor. Upravo na temeljima tog logora je slovenski živalj podigao naselje, nazvano Novigrad. Nakon što su turske snage izgradile u prvim decenijama 16. veka tvrđavu Fetislam, čitavo naselje sve više poprima islamski karakter.

Nedugo nakon toga, Novigrad menja naziv u Fetislam, a kako navodi TO Kladovo, pred sam kraj 16. veka se prvi put pominje današnji naziv.

rečni kruzer, kladovo Foto: Tanjug/GO Kladovo

Izmeštanje naselja

Sve do perioda vladavine srpskog knjaza Miloša Obrenovića, Kladovo se nalazilo na području oko same tvrđave. Međutim, zbog čestog plavljenja tog prostora, tokom kneževe vladavine biva doneta odluka da se naselje izmesti.

Sama tvrđava Fetislam je od 1867. godine, kao i druge tvrđave, dospela pod srpsku upravu.

Nedugo nakon toga počinje i razvoj ovog gradskog naselja, koji je kasnije stagnirao i to u periodu pred početak Velikog rata. Ipak, zahvaljujući gradnji hidroelektrane „Đerdap I“, što se zbilo 1964. godine, nastavljen je razvoj naselja, da bi od 30-ih godina prošloga veka to mesto bilo okarakterisano kao vrlo značajno u turističkom smislu.

Osim po bostanu, ali i uzgoju grožđa, Kladovo je u to doba bilo nadaleko poznato i po izuzetno kvalitetnom kavijaru.

Kladovo Foto: Opština Kladovo

Teorije o poreklu naziva

Nekoliko je teorija o tome čemu Kladovo duguje naziv. I mora se priznati da je svaka od njih zanimljiva na svoj način.

Prema jednoj, naziv potiče od termina „kladiff“, što na keltskom jeziku znači groblje, dok postoji i teorija da je „naprava za utamničenje ljudi“, koja je nazivana klad, zapravo razlog za nastanak naziva ovog naselja.

Takođe, postoje i teorije koje ukazuju na to da naziv Kladovo ima veze sa pojmovima klada i kladenac.

Koja od njih je sto posto istinita, nije baš lako reći, jer za svaku postoje određeni dokazi. No, bilo kako bilo, jedino je izvesno da je 1596. godine prvi put naziv Kladovo otkriven u pisanim izvorima.

Fetislam Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Šta videti u Kladovu i okolini?

Iako u gradu i njegovoj okolini postoji mnogo atraktivnih lokacija koje bi valjalo posetiti, Trajanova tabla i ostaci Trajanovog mosta, ali i tvrđave Diana i Fetislam se smatraju naročito važnim, budući da ukazuju na dugu i bogatu istoriju toga kraja.

U vreme kada je građena hidroelektrana na Dunavu, put koji je rimski car Trajan izgradio još stote godine naše ere, biva potopljen, ali svedočanstvo o njegovom postojanju je ipak ostalo. Na kraju puta koji je spajao nekadašnji Singidunum, a danas glavni grad naše zemlje, sa Đerdapskom klisurom, rimski imperator podigao je tablu. Danas se Trajanova tabla može videti samo sa reke.

Posebno je zanimljiv podatak koji navodi Opština Kladovo, a tiče se upravo čuvanja ovog značajnog spomenika. Naime, u vreme gradnje hidroelektrane je doneta odluka da se Trajanova tabla iseče i postavi na većoj visini, kako bi bila očuvana.

Kladovo, reka Dunav, Srbija Foto: Shutterstock

Na oko pet kilometara nizvodno od grada mogu se videti i ostaci nekadašnjeg Trajanovog mosta. U doba kada je građen, između 103. i 105. godine naše ere, most dug 1.133.90 metara smatran je izuzetno grandioznim. Danas se u blizini sela Kostol mogu videti ostaci nekadašnjih stubova ovog velelepnog mosta, za koji je bio zaslužan umetnik iz Damaska u Siriji, po imenu Apolodor.

Tvrđava izgrađena u periodu turske vladavine, Fetislam se slobodno prevodi kao „pobeda Islama“. Bila je podeljena na Mali i Veliki grad, a danas se osim amfiteatra na otvorenom, nedaleko od ovog utvrđenja nalazi i sportski centar, u kojem postoje i tereni za različite sportove.

O značaju današnjeg Kladova i okoline u antičkom periodu danas svedoče i ostaci nekadašnje tvrđave Diana, koja se smatra jednom od najbolje očuvanih iz tog istorijskog perioda.

Arheološki muzej Đerdapa je još jedna od atrakcija grada i funkcioniše kao deo Narodnog muzeja u Beogradu, a može se pohvaliti vrednom zbirkom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Duži radni vek za narednih 40 godina: U toku modernizacija HE Đerdap 1

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja