• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sezona kupanja u ovom gradu u Boki neretko traje čak i do 5 meseci

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prosečna temperatura mora oko Herceg Novog se kreće između 22 i 26 stepeni. Približna je u proseku i temperatura vazduha tokom letnjih meseci

  • 1
Praznik mimoze Foto: Opština Herceg Novi i TO Herceg Novi

Tipična mediteranska klima, koja preovlađuje na području Herceg Novog donosi prijatne temperature vazduha u toku cele godine. A posebno tokom leta.

Uz to, prosečna temperatura mora oko ovog grada u Boki se kreće između 22 i 26 stepeni. Približna je u proseku i temperatura vazduha tokom letnjih meseci.

Upravo zato, kako ističe „Visit-montenegro“, Herceg Novi može da se pohvali dugom sezonom kupanja, koja zna da traje čak i do pet meseci.

Plaže u okolini Novog, kako glasi lokalni naziv grada, su brojne. Registrovanih plaža je ukupno 62, pa nema sumnje da će svaki posetilac pronaći onu na kojoj će uživati.

Herceg Novi Foto: Shutterstock

Plaže Njivice i Žanjice

Iako na hercegnovskoj rivijeri plaža definitivno ne manjka, postoje dve koje se smatraju izuzetno atraktivnim.

Oko četiri kilometra deli plažu Njivice i Herceg Novi. Budući da je lokalno stanovništvo naziva i „Kraljičina plaža“, jasno je i zašto je toliko posećena.

Nalazi se u naselju Njivice i posetiocima nudi mogućnost da izaberu koji deo im najviše odgovara, budući da na ovoj plaži postoji i deo prekriven peskom, ali i stenoviti i deo koji je prekriven betonskim pločama.

Slobodno se može reći da su Žanjice jedna od omiljenih lokacija za izlete mnogih turista koji posećuju Herceg Novi. Brodići redovno saobraćaju tokom letnje sezone, a vožnja traje oko 40 minuta. Do Žanjica se može stići i automobilom, ali vožnja traje nešto duže, budući da se mora obići Bokokotorski zaliv.

Razlog zbog koga se mnogi odlučuju da posete Žanjice najpre je, gotovo nestvarno čista voda. Izuzev peščanog dela, na plaži postoje i delovi prekriveni šljunkom, odnosno betonom.

Manastir Savina

Staro jezgro Herceg Novog takođe privlači pažnju posetilaca, tim pre što spada u red odlično očuvanih. Mnoge građevine u tom delu grada se smatraju nemim svedocima mletačke i turske vladavine.

Kanli kula, tvrđava Forte Mare i Karača, kapija i gradska česma, tek su neke od atrakcija u starom jezgru Herceg Novog.

Brojni su i sakralni objekti u gradu i njegovoj okolini, a među njima se izdvaja manastir Savina. Pravoslavni manastir je posebno interesantan ako čujete priču meštana o tome da je srpski kralj Aleksandar na putu za Marsej, u kome je kasnije ubijen, poslednju posetu načinio upravo ovoj svetinji. Na ulasku u manastir i danas o tome svedoči spomen tabla.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Oglasili se zvaničnici: Prava istina o navodnoj ajkuli kod Herceg Novog

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Stevan

    16. jun 2024. | 13:19

    Nije realno. Sezona unačelu ,počinje oko 01.07 i traje do 01.09 u najboljem slučaju. Sve ostalo je ekstra. .

    Podelite komentar