• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sufle je poslastica koju znaju da naprave samo vrhunske domaćice, da li ste i vi među njima? (GIF)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sufle (soufflé) je tradicionalna francuska slatka ili slana poslastica koju obožava da jede čitava planeta. Ipak, malo ko ume da ga napravi. Zašto je to tako?

  • 6

Od čokolade, limuna, sira ili šunke, sladak ili slan, sufle (soufflé) se smatra tipičnom francuskom poslasticom, danas omiljenom među svim sladokuscima i gurmanima širom sveta. Tradicionalni i stari recepti postali su deo internacionalne kuhinje, i može se reći da predstavljaju test za svakog ko želi da dobije titulu dobrog kuvara ili kuvarice.

Teško je odrediti kada je nastao sufle, ali smatra se da je počeo da se priprema još u srednjem veku, a povod su bile proslave i velika slavlja. Poreklo reči soufflé, potiče od francuskog glagola souffler, koja nam govori dosta o poslastici, opisuje šta se dešava sa testom dok se peče u rerni - ono se diže i raste.

Souffle, Sufle

Nežan, ukusan i mekan, u Francuskoj kažu da soufflé predstavlja savršenu ravnotežu između lepo zapečenog testa spolja i sočnog i kremastog u srcu poslastice, koji može biti najrazličitijeg sadržaja. Iako se najviše služi souffle od čokolade, može se pripremiti i od povrća, voća, jogurta, vrganja, sira, šunke i limuna.

Souffle, Sufle

Mnogi mešaju souffle sa lava cake-om, međutim postoje velike razlike, kako u načinu pripreme i sastojcima, tako i u krajnjem rezultatu. Svaki souffle sastoji se od dva glavna sastojka - testa, koje se priprema od jaja, putera i mleka i srca souffle-a različitih ukusa. Lava cake se priprema isključivo od čokolade, ali i ostali sastojci nisu isti, ali i način na koji se kombinuju daje potpuno drugačiju strukturu i ukus od souffle-a.

Souffle, Sufle

Pripremiti souffle nije jednostavno, zahteva preciznost i pažnju, jedna mala greška može da pokvari krajnji rezultat. Poslastica se služi topla, testo je rastresito, a unutrašnjost kremasta.

Da li vi znate nekog ko ume da napravi fantastičan sufle?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Marija

    28. novembar 2014. | 11:58

    Nazalost ne poznajem nikoga :/ ali pokusacu sama da napravim :)

    Podelite komentar

  • sladokusac

    30. novembar 2014. | 17:09

    @jedno dotatno pitanje? Pa kao sto u tekstu pise sufle se da praviti od svega i svacega,razilia je u deljenu jaja,mucenju putera nacinju dodavanja sastojaka itd.jako je pipavo,recept mora do slobvca da se sledi i treba strpljenja,pece se na nizoj temperaturi od lava kojaca ali se posuda sa testom stavlja u pleh u koji je sipano oko 2 cm vode pa ona isparava dok se pece krajni rezultat je onako pufnaste konsestencije kao da se jede oblak!uz malo vezbe,sigurno uspeva!:)

    Podelite komentar

  • jedno dodatno pitanje?

    29. novembar 2014. | 09:13

    Koliko videh, opisali ste, sturo doduse, pripremu suflea (btw zapravo ne znam sta je tacno sufle , niaam nikad jela) u smislu sastojaka i donekle pripreme upravo onako kako se priprema lava kolac (za koji sam majstor) pa mi tek sada nije jasna razlika, ako moze pojasnjenje od nekoga ko se bolje razume u materiju, hvala

    Podelite komentar