Sufle je poslastica koju znaju da naprave samo vrhunske domaćice, da li ste i vi među njima? (GIF)
Od čokolade, limuna, sira ili šunke, sladak ili slan, sufle (soufflé) se smatra tipičnom francuskom poslasticom, danas omiljenom među svim sladokuscima i gurmanima širom sveta. Tradicionalni i stari recepti postali su deo internacionalne kuhinje, i može se reći da predstavljaju test za svakog ko želi da dobije titulu dobrog kuvara ili kuvarice.
Teško je odrediti kada je nastao sufle, ali smatra se da je počeo da se priprema još u srednjem veku, a povod su bile proslave i velika slavlja. Poreklo reči soufflé, potiče od francuskog glagola souffler, koja nam govori dosta o poslastici, opisuje šta se dešava sa testom dok se peče u rerni - ono se diže i raste.
Nežan, ukusan i mekan, u Francuskoj kažu da soufflé predstavlja savršenu ravnotežu između lepo zapečenog testa spolja i sočnog i kremastog u srcu poslastice, koji može biti najrazličitijeg sadržaja. Iako se najviše služi souffle od čokolade, može se pripremiti i od povrća, voća, jogurta, vrganja, sira, šunke i limuna.
Mnogi mešaju souffle sa lava cake-om, međutim postoje velike razlike, kako u načinu pripreme i sastojcima, tako i u krajnjem rezultatu. Svaki souffle sastoji se od dva glavna sastojka - testa, koje se priprema od jaja, putera i mleka i srca souffle-a različitih ukusa. Lava cake se priprema isključivo od čokolade, ali i ostali sastojci nisu isti, ali i način na koji se kombinuju daje potpuno drugačiju strukturu i ukus od souffle-a.
Pripremiti souffle nije jednostavno, zahteva preciznost i pažnju, jedna mala greška može da pokvari krajnji rezultat. Poslastica se služi topla, testo je rastresito, a unutrašnjost kremasta.
Da li vi znate nekog ko ume da napravi fantastičan sufle?
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Marija
Nazalost ne poznajem nikoga :/ ali pokusacu sama da napravim :)
Podelite komentar
sladokusac
@jedno dotatno pitanje? Pa kao sto u tekstu pise sufle se da praviti od svega i svacega,razilia je u deljenu jaja,mucenju putera nacinju dodavanja sastojaka itd.jako je pipavo,recept mora do slobvca da se sledi i treba strpljenja,pece se na nizoj temperaturi od lava kojaca ali se posuda sa testom stavlja u pleh u koji je sipano oko 2 cm vode pa ona isparava dok se pece krajni rezultat je onako pufnaste konsestencije kao da se jede oblak!uz malo vezbe,sigurno uspeva!:)
Podelite komentar
jedno dodatno pitanje?
Koliko videh, opisali ste, sturo doduse, pripremu suflea (btw zapravo ne znam sta je tacno sufle , niaam nikad jela) u smislu sastojaka i donekle pripreme upravo onako kako se priprema lava kolac (za koji sam majstor) pa mi tek sada nije jasna razlika, ako moze pojasnjenje od nekoga ko se bolje razume u materiju, hvala
Podelite komentar