• 5

Vreme čitanja: oko 3 min.

Evo šta će da vam se desi ako SAMO PAR DANA ne konzumirate ŠEĆER!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Možda većina nas ne konzumira drogu, ali kada je šećer u pitanju, skoro svi smo narkomani. I to bukvalno, jer se na ovu namirnicu naš mozak navlači kao na drogu. Evo i kako

  • 5

Danas je maltene nemoguće u prodavnici pronaći namirnicu kojoj nisu dodati šećeri. Izgovor proizvođača je da šećer dodaju kao poboljšivač ukusa, konzervans, ali istina je mnogo drugačija. Zapravo, sav taj šećer u nama budi neopisivo zadovoljstvo i mi se potpuno nesvesno "navlačimo" na određeni tip sokova, slatkiša (ali i slaniša!).

Oni na tome zarađuju. Ali, šta je s nama? Šta bi bilo da odjednom odlučimo da se odreknemo sve te hrane bogate šećerom? Evo odgovora!

U nauci, hrana je nešto što se naziva "prirodnom nagradom". Kako bismo preživeli kao vrsta, stvari poput hranjenja, vođenja ljubavi i brige o drugima moraju biti prijatne mozgu, da bismo učvrstili i ponavljali takvo ponašanje - drugim rečima, da bismo opstali.

Evolucijom je nastao mezolimbički put, sistem u mozgu koji nam dešifruje ove prirodne nagrade. Kada uradimo nešto što nam stvara prijatan osećaj, skup neurona, nazvanih ventralno tegmentalna oblast, šalje neurotransmiter dopamin delu mozga zvanom “nucleus accumbens”.

Foto-ilustracija: Christophe Verdier / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0) Foto-ilustracija: Christophe Verdier / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Veza između tog dela mozga i našeg čeonog režnja diktira naše motoričke pokrete, poput odlučivanja da li uzeti još jedan zalogaj ukusne čokoladne torte. Čeoni korteks takođe aktivira hormone koji govore našem telu: "Ova torta je stvarno dobra. I zapamtiću to za ubuduće."

Naravno, nije sva hrana podjednako velika nagrada. Većini nas draži su slatkiši od kisele i gorke hrane jer je evolucijom naš mezolimbični put utvrdio da je slatka hrana zdrav izvor ugljenih hidrata za naš organizam.

Kada su naši preci odlazili u potragu za bobicama, na primer, kiselo je značilo "nisu još zrele", dok je gorko značilo "pažnja - otrov".

Foto-ilustracija: Foter/kirikiri Foto-ilustracija: Foter/kirikiri

Voće je jedna stvar, ali moderna ishrana krenula je u drugom pravcu. Prošle decenije utvrđeno je da prosečan Amerikanac konzumira 22 kašičice dodatnog šećera dnevno, što se je 350 dodatnih kalorija, a ta je brojka od tada mogla i da poraste. Pre nekoliko meseci, jedan stručnjak procenio je da prosečan Britanac konzumira 238 kašičica šećera nedeljno.

Danas, kad je isplativost pri izboru hrane važnija nego ikad, gotovo je nemoguće pronaći obrađenu i pripremljenu hranu kojoj nisu dodati šećeri radi ukusa, konzervacije i slično.

Postali smo zavisni od naknadno dodatog šećera. Baš kao što zloupotreba droge, poput nikotina, kokaina i heroina, sabotira put nagrada u našem mozgu i čine korisnika zavisnim od njih. Sve veći broj neurohemijskih i bihejvioralnih dokaza pokazuje da šećer stvara zavisnost na isti način.

Foto: Foter/Flickr/ andronicusmax Foto: Foter/Flickr/ andronicusmax

Zavisnost od šećera je stvarna

Postoje četiri glavne komponente zavisnosti: prejedanje, povlačenje, žudnja i unakrsna senzacija (jedna supstanca koja stvara zavisnost predisponira vas da postanete zavisni od druge supstance). Sve ove komponente su uočene na životinjskim modelima zavisnosti, kako kod zavisnosti od droge tako i kod zavisnosti od šećera.

Eksperiment:

Zamorci su bili lišeni hrane na 12 sati svakog dana, potom im je omogućen pristup šećeru i redovnoj hrani na 12 sati. Nakon mesec dana ovakve dnevne rutine, pacovi su imali znakove ponašanja slične onima na drogama. Kretaće se prema ponuđenom mnogo češće nego prema redovnoj hrani. Takođe, pokazivali su znakove teskobe i depresije tokom perioda uskraćivanja hrane. Mnoge od ovih laboratorijskih živatinja tretiranih šećerom, koji su kasnije izloženi drogama, kao što su kokain i opijati, pokazali su mnogo veći stepen zavisničkog ponašanja od zamorčića koji nisu prethodno bili izloženi šećeru, već samo drogama.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ukratko, učestali pristup šećeru vremenom dovodi do produženog signaliziranja dopamina i potrebu za većom količinom šećera za aktiviranje receptora dopamina srednjeg mozga kao pre.

Mozak postaje "otporan na šećer" i potrebno ga je više kako bi se postigao isti osećaj zadovoljstva.

(Telegraf.rs / IFLS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • X

    5. mart 2015. | 14:10

    Secer je mnogo gori nego sto ovde pise

    Podelite komentar

  • stela

    5. mart 2015. | 19:47

    Preporucujem svima koje zanima da se malo bolje informišu neka pročitaju knjigu Mit o šećeru! Sve će vam biti jasno koliko je to zlo i šta čini sa našim životima - taj "slatki " šećer...zagorča život!

    Podelite komentar

  • SerbianManFull

    7. mart 2015. | 22:51

    Slusaj zivot je kratak! ne znaci to sada trebamo svi da se drogiramo ne to je bolesno!. Ali secer je extraa naravno sve treba jesti umereno i razumno!. Meni ne prodje dan a da ne pojedem Cokoladu 300grama ili Bombonjeru ili Bananicu i td!. E jedino gazirana pica izbegavam posto sam se od njih razboleo zeludac mi je bio skoro osusen ali hvala gospodu bogu sve je full sada!. Uzivaj te ovo secer nevalja i to pa oky nevalja ali ni ove bombe nevaljaju iz 99 pune uranijuma sto udisemo zar ne? O tome svi cute!.

    Podelite komentar