• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove 4 namirnice će vas osloboditi stresa bolje od tablete, a već ih imate u kući

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 3

Stres je neprijatelj broj jedan većini ljudi, pa se zbog toga nalaze različita rešelja za ovaj problem. Dokazano je da pojedini mirisi voća utiču na uklanjanje stresa, pa se oni koriste za pravljenje eteričnih ulja. Pošto su ovako delotvorne, ove namirnice treba i jesti.

Ne bacajte koru od MANDARINE, već od nje napravite mirišljavu SVEĆU! (VIDEO)

NAŠ NOS JE ČUDO: U stanju je da namiriše i OSEĆANJA!

Brzina življenja donosi ogromnu količinu stresa, pa većina ljudi poseže za tabletama da bi se opustila. To nije rešenje, jer postoje i prirodne metode.

Ako koristite eterična ulja, sigurno znate da je lavanda apsolutni pobednik kada je u pitanju opuštanje vaših čula, prenosi portal Fini recepti.

Međutim, prema jednom istraživanju naučnika iz Brazila, čini se da bi vladavina lavande uskoro mogla da se završi, a da će agrumi postati nova zaštitna lica aromaterapije.

Foto-ilustracija: Foter/Maria Mastrafchieva Foto-ilustracija: Foter/Maria Mastrafchieva

Pomorandže

Naučnici su zatražili od svojih ispitanika da pet minuta udišu sledeće supstance: eterično ulje pomorandže, eterično ulje čajevca i običnu vodu, a zatim su ih izložili stresnim situacijama i merili njihove vitalne znake. Grupa ispitanika, koja je udisala eterično ulje pomorandže tokom testa, je pokazala najmanje znakova anksioznosti, a ti su efekti ostali čak i nakon što je ispitivanje završilo.

Ali pomorandža nije jedino voće iz porodice agruma čiji miris može pozitivno da deluje na vaše zdravlje. Arome agruma često se koriste u aromaterapiji da bi obuzdale stres i anksioznost, pomogle s varenjem i ublažile mučninu. Bitno je isprobati različite arome da bi pronašli onu koja vam najviše odgovara, tako će njen učinak da bude maksimalan. Uz pomorandžu možete da isprobate i grejp, limun i mandarine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Grejpfrut

Navodno postoje dokazi kako aroma grejpfruta može da obuzda depresiju i da poboljša pamćenje. Takođe, jedno istraživanje s japanskog Univerziteta u Osaki otkrilo je da miris grejpfruta zapravo ubrzava metabolizam i smanjuje kasniju želju za hranom. Stoga, pokušajte da pomirišete grejpfrut pre sledećeg obroka da biste preuzeli kontrolu nad svojim apetitom.

Foto-ilustracija: Foter/trekkyandy Foto-ilustracija: Foter/trekkyandy

Limun

Pripremate se za važan sastanak? Možete da poboljšate svoj učinak i stav tako što ćete da namažete malo limunovog balzama s unutrašnje strane zgloba. Blagi limunov miris trebao bi da vas umiri i napuni pozitivnom energijom. U prilog ovoj teoriji ide i istraživanje s engleskog univerziteta Nortumbrija, koje je otkrilo da izlaganje limunovom balzamu može da poboljša kognitivni rad i raspoloženje.

Foto-ilustracija: Foter/Didriks Foto-ilustracija: Foter/Didriks

Mandarine

Ponekad se tokom masaže ili akupunkture koristi i nežno eterično ulje mandarine, koje bi trebalo da smanji stres, poboljša varenje i spreči pojavu mučnine.

Foto-ilustracija: Foter/zaveqna Foto-ilustracija: Foter/zaveqna

Ove namirice, osim mirisom, leče organizam i vitaminima. Pogodne su za detoksikaciju, pa ih zato treba uključiti u ishranu u velikim količinama.

Pogledajte još recepata o zdravoj ishrani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • obilic

    25. jul 2016. | 18:16

    Najbolji lek je banana ili krastavac ali ne kiseli. Inace lubenica je najlepsa za stres tresnes je o glavu isčupas joj srce i slatko se opustis a banane das majmunima. Nije lose kad jedes beli luk i paradajz pa zasladis na kraju saljutom paprikom cepnes pola litra rakije domace i samo pazis da se ne pos,,,, u gaće

    Podelite komentar

  • Kac@

    27. jul 2016. | 16:54

    Ja naprimer nemam nista od ovog sto su naveli

    Podelite komentar