Sitni kolači su deo naše tradicionalne kuhinje, koja je poznata po sjajnim jelima i još boljim kolačima.
Kada je reč o ukusnim kolačima, nemoguće je zaobići vanilice koje su redovan gost na svakoj proslavi.
Ukus i miris ovog mekanog kolača sa domaćim džemom mnoge podseća na detinjstvo i praznike, pa smo u skladu s tim za vas pripremili recept za vanilice i to onakve kakve su pravile naše bake.
Sastojci:
- 200 g masti
- 4 kašike šećera
- 1 žumance
- 1 jaje
- 1 limun
- 500 g brašna
- 300 g šećera u prahu za posipanje
- džem po ukusu
Priprema:
Mast stavite u duboku posudu, pa dobro umutite, da dobijete gotovo penastu strukturu. Limun iscedite i narendajte koru, pa je dodajte u mast zajedno sa žumancetom i celim jajetom.
Sipajte brašno i šećer, pa zamesite testo i ostavite 30 minuta da se odmori.
Na radnu površinu prospite malo brašna, pa razvucite testo debljine jedan centimetar. Modlom za kolače vadite "pogačice", odnosno polovine vanilica.
Ređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni 20 minuta.
Pečene vanilice mažite pekmezom i sastavljajte dve po dve, pa ih uvaljajte u šećer u prahu.
Poslužite ih uz čaj ili kafu.
Prijatno!
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.