Stari recept koji se prenosi generacijama: Slatko od šljiva u kreču

M. M.
M. M.  
  • 0

Ako ste ikada otvorili teglu slatka i osetili kako vas miris odmah vraća u bakinu kuhinju – onda znate zašto su ovakvi recepti posebni. Slatko od šljiva u kreču nije samo poslastica, već i deo tradicije. U mnogim domovima se priprema krajem avgusta i početkom septembra, kada šljive dozrevaju, a teglice uredno poredjane na polici čekaju goste i posebne prilike.

Zašto baš u kreču?

Stari recepti kažu da se šljive „kalje“ u krečnoj vodi kako bi ostale čvrste i zadržale oblik, bez obzira na dugo kuvanje u šećernom sirupu. Upravo to je tajna kristalno bistrih tegli i plodova koji se ne raspadaju. Metoda sa krečom prenosi se generacijama i i dalje je omiljena u mnogim domaćinstvima.

Sastojci:

  • 1 kg krupnih šljiva (najbolje požegača ili stenlej)
  • 1 kg šećera
  • 1 limun (sečen na kolutove)
  • 1 l vode
  • 50 g kreča (gašenog, za pripremu rastvora)

Priprema:

Šljive pažljivo oprati, izvaditi koštice i ostaviti ih cele ili presečene na pola – po želji.

U većoj posudi rastvoriti kreč u vodi i ostaviti da odstoji dok se ne slegne. Potom se koristi samo bistri deo rastvora. U njega se šljive potapaju 2–3 sata. Na taj način plodovi ostaju čvrsti i ne raspadaju se u kuvanju.

Nakon stajanja u kreču, šljive se obavezno dobro ispiraju u nekoliko voda, kako bi se uklonio svaki trag kreča.

Od šećera i 300 ml vode skuvati gust sirup. Dodati kolutove limuna za svežinu i bistrinu.

Kada je sirup gust, dodati šljive i kuvati na tihoj vatri dok ne postanu staklaste i dok se sirup ne zgusne do prave gustine. Po potrebi skidati penu.

Vruće slatko sipati u sterilne tegle, zatvoriti i ostaviti da se hladi naopako okrenuto.

Tajna uspeha

Šljive moraju biti zdrave i čvrste, bez oštećenja.

Krečna voda je ključ – daje im sjaj i čuva oblik.

Ne kuvajte na jakoj vatri, da ne bi potamnelo.

Zašto se slatko i dalje priprema?

Iako danas retko ko ima vremena za tradicionalne recepte, slatko od šljiva u kreču ostaje simbol srpske kuhinje. Gosti se i dalje dočekuju uz teglu i čašu hladne vode, baš kao nekada – jer u tom malom ritualu ima više od ukusa: ima topline doma i osećaja pripadnosti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo slatko od šišarki na Kobasicijadi u Turiji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti