• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

VEROVALI ILI NE: Brza hrana nije krivac za gojaznost!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najnovije istraživanje pokazuje da se ne može isključivo brza hrana kriviti za rastuću stopu gojaznosti kod dece

  • 3

Ako konzumirate hranu sa kioska brze hrane ili gotova jela iz prodavnice, ali u kombinaciji s voćem i povrćem, najverovatnije se nećete značajno ugojiti.

Na osnovu podataka američke Nacionalne zdravstvene ankete, prikupljenih od 2007. do 2010. godine, urađena je opsežna studija o glavnim krivcima rastuće stope gojaznosti kod dece. Studija je obuhvatila podatke 4466 dece, uzrasta od dve do 18 godina, a iskorišćene su informacije o prehrambenim navikama i mesta gde najčešće konzumiraju obroke.

Foto-ilustracija: Jezebel.com Foto-ilustracija: Jezebel.com

Naučnici su podelili decu u različite kategorije, s obzirom na udeo kalorija unešenih fast food hranom, njihove prehrambene navike i udeo namirnica u ishrani koje doprinose riziku od gojaznosti. Časopis “The American Journal of Clinical Nutrition” objavio je rezultate koji su pokazali da glavnog krivca za povećanje stope gojaznosti dece predstavljaju loše prehrambene navike koje deca stiču kod kuće.

Foto-ilustracija: Foter/doublexuan Foto-ilustracija: Foter/doublexuan

Nedovoljni unos voća i povrća, a povećani unos rafinisanih namirnica i gaziranih pića značajno doprinose povećanju trenda loših prehrambenih navika kod dece. Svakako da prečesti unos brze hrane ne doprinosi smanjenju ovog trenda, ali ipak nije jedini krivac.

Autor studije sugeriše roditeljima da posvete više pažnje pripremi obroka i vrsti namirnica koje će davati svojim mališanima, kako bi zajedničkim naporima smanjili stopu gojaznosti u svetu.

(Telegraf.rs / MojeZdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Mik

    5. februar 2014. | 08:28

    Fizička (ne)aktivnost je bitan faktor koji dovodi do gojaznosti. Kada samo vidim koliko ima mlohave dece,koja ne znaju da poteče,to je strašno. Fizička aktivnost uz solidnu ishranu i neće biti problema. Moj sin trenira rukomet,igra sa drugarima basket i fudbal u kraju,a jede brzu hranu i previše za moj ukus,ali nije ni blizu gojaznosti. Roditelji moraju da navikavaju decu od malih nogu da budu fizički aktivna i što manje da zevaju u kompjuter i tv.

    Podelite komentar

  • Fekimik

    5. februar 2014. | 10:36

    Hteo sam da napisem poveci tekst povodom ovoga ali Mik je to veoma kratko i jasno objasnio.

    Podelite komentar

  • vaš novinar

    5. februar 2014. | 10:09

    Ma ne mogu da verujem.....Mek zdraviji od domaće kobaje.....cccc

    Podelite komentar