• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

ISHRANA BEZ GLUTENA: Zdrav i ukusan obrok koji daje energiju tokom celog dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pokušavate da se hranite zdravo, znate da su žitarice koristan izvor složenih ugljenih hidrata, da vam daju energiju za celodnevno funkcionisanje, ali ste alergični na gluten i teško vam je da pronađete namirnice koje ne sadrže ovaj protein. Rešili smo da vam pomognemo…

  • 2

Gluten se najčešće nalazi u pšenici, ovsu, ječmu, raži, a oni koji su netolerantni, uskraćeni su za dobar deo ukusnih keksića, musli pločica ili grisina.

Najpoznatiji pristalica bez gluteinske ishrane je najbolji teniser sveta Novak Đoković, a nutricionisti tvrde da je promena načina ishrane i prelazak na namirnice bez glutena, jedan od razloga njegovih dobrih rezultata.

Najveći problem za alergične na gluten je činjenica da iz ishrane većinom moraju da izbace žitarice i proizvode na njihovoj bazi (hleb, peciva, testenine, keks i biskvite, kolače, kaše, kokice) koji obezebeđuju belančevine i vitamine B grupe. Kao važan izvor energije, žitarice  zadovoljavaju 33 odsto dnevnih energetskih potreba, tj. 31 odsto potreba za proteinima.

Foto: Promo Foto: Promo

U bezgluteinskoj ishrani dozvoljeni su pirinač, kukuruz, proso i heljda, specijalne vrste brašna kao što je brašno od leblebija, garbanzo, brašno od kestena. Alergični ili netolerantni na ovaj protein mogu jesti i sve vrste mesa, ali moraju paziti kod izbora mesnih prerađevina koje sadrže dodatke.

Isto je i sa svežim voćem i povrćem. U sirovom obliku možete konzumirti sve vrste ukusnih plodova, dok konzervirani oblici su prihvatljivi samo ukoliko su napravljeni u domaćoj radinosti.

Sušeno voće je dobar izbor, ali ukoliko nije posuto brašnom, koje se često koristi kako se voće ne bi lepilo. Grickalice takođe mogu biti opasne jer često sadrže neželjene aditive.

Foto: Promo Foto: Promo

Osobe koje pate od alergije na gluten, moraju biti izuzetno pažljive i čitati čak i najsitnija uputstva jer u proizvodnom procesu, može doći do mešanja sastojaka.

Više od polovine stanovništva na planeti koristi pirinač u ishrani, ali na našem podneblju, sudeći po recepturi domaće kuhinje i nije toliko omiljen. Ipak,beli i integralni pirinač predstavljaju jedinu zamenu za žitarice onima koji imaju problema sa tolerancijom na gluten.

Kako bismo vam pomogli da i dalje uživate u zrnastim plodovima pronašli smo za vas specijalni musli bez glutena češkog proizvođača Emco.

Ovi proizvodi bez glutena, napravljeni na bazi heljde i prosa, imaju niske količine natrijuma, visok sadržaj vlakana i pogodni su za doručak ili užinu tokom dana.

Možete ih pronaći u svim većim trgovinskim lancima širom Srbije, a proizvedeni su u tri ukusa.

Za one koji preferiraju svežinu voća, Emco je napravio fantastični musli od jagode i badema.

Foto: Promo Foto: Promo

Onima kojima je potrebno nešto slađe, preporučujemo puni ukus čokolade, a za one koji vole sve vidove koštunjavog voća i slatki dodir meda, tu je treća vrsta  “Honey&nuts”.

Musli doručak je savršen za početak dana, i za one kojima je cilj gubitak kilograma, jer daje dovoljnu količinu energije, vlakana, kao i osećaj sitosti tokom celog dana.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Djordje Jovic

    26. oktobar 2015. | 10:11

    Dve ispravke: - kokice su navedene kao nepozeljne u ishrani, a poznato je da se prave od kukuruza, na ciji se gluten ne razvija alergijska reakcija/netolerancija; -integralni pirinac moze biti rizican, cesto zbog nacina skladistenja, stoga je neophodno proveravati da li je na pakovanju naznaceno da je bez glutena.

    Podelite komentar

  • Petra celijak

    28. april 2014. | 16:23

    Sa ovim ceskim (EMCO) proizvodom treba biti obazriv iz razloga sto su bas ti musliji testirani u referentnim laboratorijma na prisustvo glutena i doslo se do sledecih rezultata, odnosno utvrdjena kolicina glutena je 17,4 mg/kg, a musli od cokolade ima jos vise. Gornja (alert) granica sadrzaja glutena u namirnicama je 20 mg/kg, tako da s obzirom na cenu i na oznaku precrtanog klasa, mnogi koji su iz zdravstvenih razloga na gluten-free dijeti, ocekuju nizu koncentraciju glutena i uglavnom izbegavaju proizvode.

    Podelite komentar