• 2

Šta je "podrazumevani roditelj": Kako da sprečite sagorevanje usled preuzimanja većeg tereta u brzi o deci

„Biti podrazumevani roditelj znači da preuzimate lavovski deo odgovornosti u domaćinstvu“

  • 2
Roditeljstvo, umor, majka Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je puno izazova, od noćnih promene pelena do odluke ko je na redu da vozi decu u školu. Ali za "podrazumevanog roditelja“, svakodnevni izazovi roditeljstva su još teži jer obaveze često padaju direktno na jedna pleća, i to njihova.

- Izraz "podrazumevani roditelj" odnosi se na jednog roditelja koji nosi veće roditeljsko opterećenje - kaže za Kolin Vener, osnivač i klinički direktor savetovanja i konsultacija Nju Hajts u Fort Volton Biču na Floridi, i dodaje: - Podrazumevani roditelj je odgovoran za emocionalne, fizičke i logističke potrebe dece.

Dok kompletno roditeljstvo dolazi sa listom prepreka, Venerova objašnjava da roditeljski stil oslanjanja na podrazumevanog roditelja čini sve to eksponencijalno opterećenijim.

- Roditeljstvo je dovoljno teško bez potrebe da to radite dok ste iscrpljeni, preopterećeni i neispavani. Kada ste podrazumevani roditelj, roditeljstvo postaje dvostruki izazov jer nema ko drugi da vam pomogne. Sve radite sami - kaže ona.

I dok neki roditelji rade zajedno na tome kako bi strateški odlučili koje odgovornosti odgovaraju svakom roditelju i opštem načinu života porodice, to često nije slučaj sa podrazumevanim roditeljstvom.

Roditelji roditeljstvo vaspitanje dete ćerka Foto: Shutterstock

- Na primer, možda postoji par koji radi puno radno vreme, tako da jedan roditelj bira da bude primarni staratelj. U drugim slučajevima, postoji namerni razgovor u kojem jedan roditelj bira tu ulogu a da drugi ima mnogo doprinosa. Ali, daleko češće, uloga podrazumevanog roditelja obično pada na jednog roditelja bez razgovora - primećuje Venerova.

Lora Dojl, autorka bestselera „Superžene“, ima više od 20 godina iskustva u savetovanju parova. Trener sa sedištem u Korona del Maru, Kalifornija, objašnjava da „biti podrazumevani roditelj znači da preuzimate lavovski deo odgovornosti u domaćinstvu“.

Mama, umorna mama, žena, majka Foto: Shutterstock

Ona ističe ono što naziva „jednostavnom istinom“ iza podrazumevanog roditeljstva: u mnogim porodičnim dinamikama, ova nejednaka raspodela odgovornosti se dešava bez ikakvog planiranja ili dogovora.

- Često se to dešava bez ikakve komunikacij. Iscrpljujuće je biti sve za sve u porodici i tokom vremena ovo može da izazove ogorčenost. Ne možete zaista ništa da planirate jer ste u osnovi dežurni 24/7 - primećuje savetnica.

Znaci da u vezi postoji podrazumevani roditelj

- Prisustvo podrazumevanog roditelja se dešava zato što jedan roditelj ima tendenciju da se bavi porodičnim zadacima kao što su odvoženje dece u školu, kupljenje dece iz vrtića i pripremanje večere. Može da dođe do pomaganja u kućnim poslovima, kao što su čišćenje kupatila i pranje sudova, ali ako podrazumevani roditelj više nije prisutan, najverovatnije će doći do haosa u porodici - objašnjava Venerova.

Zajedno sa svakodnevnim izazovima sa kojima se roditelj suočava, Venerova ističe i da su podrazumevani roditelji oni koji često moraju da preuzmu odgovornost u kriznoj ili posebno stresnoj situaciji.

- Pored toga što je umoran, prezaposlen i nedovoljno cenjen, podrazumevani roditelj mora da se nosi sa mnogim situacijama koje se pojavljuju neočekivano. Na primer, beba bi se mogla probuditi tokom noći i neutešno zaplakati. Ili se dete možda razboli i treba mu hitna medicinska pomoć. Ili možda postoji hitna porodična situacija koja zahteva hitnu akciju. Bez obzira na situaciju, roditelj koji je podrazumevan mora da donosi odluke brzo, često na osnovu ograničenih informacija, a ponekad i bez velike podrške - objašnjava terapeut.

Laganje roditeljstvo svađa dete tinejdžer Mother teenage daughter lie crossed fingers Foto: Shutterstock

Dojlova sa druge strane  upoređuje ovaj nivo odgovornosti sa drugim poslom koji zahteva pažnju u bilo koje doba dana.

- Zamislite da imate bilo koji drugi posao koji zahteva vašu punu pažnju ili da budete u pripravnosti, za svaki slučaj, svake sekunde svog postojanja. To je težak posao i roditelji koji to rade su u suštini superheroji - ističe ona.

Kako podrazumevano roditeljstvo utiče na partnerstvo?

Superheroji ili ne, ovaj stil roditeljstva, koji sve glavne odgovornosti stavlja na jednog roditelja umesto na dva, može imati dugotrajne efekte na odnos između partnera. Samera Sullivan, stručnjak za odnose iz Njujorka, kaže da u svom poslu često iz prve ruke vidi koliki danak ovaj stil roditeljstva može naneti mamama i tatama.

- Problemi u komunikaciji i intimnosti mogu biti rezultat poteškoća sa kojima se podrazumevani roditelj suočava, kao što je osećaj istrošenosti, iscrpljenosti ili čak nebrige o sebi - kaže Salivanova.

Otac iz Pasadene, Kalifornija, Rodžer Brusard kaže da je njegova karijera gurnula njegovu porodicu u ovu roditeljsku dinamiku.

- S obzirom na moju karijeru pilota, nažalost nisam bio u mogućnosti da budem u blizini dece ni približno onoliko koliko bih želeo. To je na neki način učinilo moju ženu osnovnim roditeljem, jer je ona bila ta na koju su deca morala da se oslone za skoro sve do sada u svojim mladim životima - kaže ovaj tata.

Roditelji i deca Foto: Shutterstock

Nathan Hughes, roditelj iz Fountain Valej, Kalifornija, kaže da je podrazumevana roditeljska dinamika uzela danak na njegovog partnera.

- Moja supruga i ja radimo puno radno vreme, ali nisam shvatio da ona preuzima ulogu podrazumevanog roditelja sve dok nisam primetio koliko je iscrpljeno izgledala na kraju dana -  kaže Hjuz.

Kako poboljšati dinamiku kada postoji podrazumevani roditelj

Iako Hjuz veruje da društvene norme – poput verovanja da majka treba da bude primarni staratelj svog doma i dece – igraju ulogu u porodičnoj dinamici,  to ne znači da se stvari ne mogu poboljšati.

- Radni rasporedi i utvrđene rodne uloge su dobro mesto za početak u objašnjavanju kako i zašto te uloge nastaju. Oba roditelja moraju da cene doprinos jedni drugih da bi postojalo uspešno roditeljstvo i dinamika odnosa. To, međutim, nije sve. Da bi porodica funkcionisala, oba roditelja moraju da izraze drugom da prepoznaju i cene ono što rade. Jednostavno "hvala" čini mnogo u tom smislu - primećuje Hjuz.

Dojlova dodaje i da podrazumevanom roditelju može biti od velike pomoći da zna kada da traži pomoć.

- Ako počnete da se osećate iscrpljeno, nemojte se osećati krivim. Svakome je s vremena na vreme potrebna pauza kako bi napunili bateriju i usmerili svoje misli. Razmislite o tome da radite nešto samo za sebe svakog dana — a poslovi se ne računaju. Izaberite nešto što je neozbiljno i zabavno, a zatim to uradite. Bez izgovora. Ovo će pomoći kod stresa i ako ništa drugo, nije loša stvar da budete jednako ljubazni prema sebi kao i prema svojoj porodici - kaže Dojlova, prenosi "Yahoo Life".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Miss

    19. oktobar 2022. | 22:15

    Ja sam podrazumevani SVE.

    Podelite komentar

  • DARKO 100%

    19. oktobar 2022. | 21:02

    Najbitnije je da dete ne oseti strahove svojih roditelja,bez obzira iz kog ugla gledanja dolaze

    Podelite komentar