Pomoću ove 3 namirnice unesite dovoljne količine vitamina E
Izbalansiran unos vitamina E je dobra prevencija u očuvanju zdravlja
Vitamin E je antioksidant, a njegovo dejstvo oslobađa organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala iz spoljašnje sredine, koji oštećuju ćelije i mogu doprineti razvoju kardiovaskularnih bolesti i raka.
Vitamin E povoljno utiče na izgled kože i usporava njeno starenje. On takođe ima izvanredan uticaj na imunosistem, ćelijske funkcije, a stručnjaci veruju da su vitamin E i plodnost u direktnoj sprezi, budući da vitamin E ima važnu ulogu u procesu sazrevanja spermatozoida.
Pretežno se nalazi u zelenom lisnatom povrću, orasima, semenkama, plodovima mora i voću. Budući da ga nemamo u telu, možemo uneti jedino pravilnom ishranom u koju su uvršćene ove namirnice.
Namirnice koje obiluju vitaminom E:
1. Masline
Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: vitamin E i oleinsku kiselinu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je čuva od raka kože i preranog starenja.
2. Semenke suncoketa
Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidante kao što su vitamin E i selen. Vitamin E u semenkama pomaže da se održi dobra cirkulacija krvi, a doprinosi i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca. Samo jedna četvrtina šoljice semenki suncokreta nadoknadiće celodnevnu potrebu organizma za ovim vitaminom.
3. Blitva
Blitva je niskokalorično povrće sa visokim sadržajem magnezijuma, gvožđa, kalijuma i vitamina E, A, C i K, a ovo tamnozeleno lišće inače spada red vrlo hranjivih sastojaka u ljudskoj ishrani. Ima mnogostruke dobrobiti za naše zdravlje. Ishrana sa visokim sadržajem antioksidanata u blitvi može smanjiti šanse za razvoj određenih hroničnih bolesti.
Nedovoljna količina vitamina E u krvi može da izazove smetnje kao što su poremećaji vida, bolovi u mišićima, osećaj opšte slabosti, ali i poteškoće sa hodanjem ili koordinacijom.
(Ona.rs)