Zašto treba da jedemo grčki jogurt: Saveti kako da odaberete i prepoznate onaj najbolji
Da li volite ovaj mlečni proizvod?
Iako je jogurt namirnica koju gotovo redovno konzumiramo, u poslednjih nekoliko godina je jako popularan i grčki jogurt. To je nešto drugačiji oblik ovog mlečnog proizvoda i odlična je opcija bogata proteinima i nižim sadržajem šećera. Gusta, kremasta konzistencija ovog oblika jogurta može da se kombinuje i sa slanim i sa slatkim.
Koje su njegove prednosti?
Dobar je za zdravlje kostiju
Količina kalcijuma koju ima u sebi može da pomogne u izgradnji i održavanju vaših kostiju smanjujući tako rizik od osteoporoze. Jedno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su jeli grčki jogurt tokom 12 nedelja imali znatno bolje formiranje kostiju.
Zdravija creva
Grčki jogurt spada i u neku vrstu probiotika jer sadrži "dobre" bakterije koje pomažu da se kombinacija bakterija, gljivica i virusa u digestivnom traktu održi u ravnoteži. Ovo pomaže u različitim telesnim funkcijama poput varenja i u apsorpciji hranljivih materija.
Srce će biti zahvalno
Grčki jogurt sa svim svojim prednostima može doprineti manjem riziku od visokog krvnog pritiska, jer je jedna studija pokazala da konzumiranje najmanje dve porcije grčkog jogurta nedeljno doprinosi boljem radu srca u odnosu na grupu ljudi koji ga jedu jednom mesečno, piše "Very well health".
Podržava rad mišića
Savet stručnjaka je da konzumiramo hranu sa visokim sadržajem proteina kako bismo povećali mišićnu masu, a jedenjem grčkog jogurta ćete to i postići.
Uravnotežena težina
Možda čudno deluje, ali konzumiranjem grčkog jogurta brzo ćete osetiti sitost i pomoći će vam da održite zdravu telesnu težinu. Istovremeno, suzbićete apetit više i bolje nego da pijete običan jogurt ili mleko.
Dobar i za šećer
Ako imate problem sa šećerom i treba da ga regulišete, onda je grčki jogurt prava namirnica za vas. Jedno istraživanje sa ljudima koji imaju dijabetes tip 2 konzumiranjem grčkog jogurta tokom 12 nedelja značajno je smanjio nivo hemoglobina i regulisao glukozu.
Kako da odaberete dobar grčki jogurt?
Odaberite onaj koji ima manje šećera ili ga čak uopšte i nema. Ukoliko pak ne možete da ga nađete, onda imajte na umu da se ne preporučuje više od 10 odsti kalorija dodatog šećera dnevno.
Čitajte etiketu jer bilo koji sastojci, a da nisu mleko i žive aktivne kulture se samo dodaju zbog slatkoće i ukusa.
Odnos proteina i kalcijuma: treba da ima najmanje od 16 do 20 grama proteina i od 160 do 240 miligrama kalcijuma po porciji od 170 grama grčkog jogurta.
(Ona.rs)