Ovaj sastojak u namirnicama koje smatramo zdravim je živi otrov: Glavni okidač raka creva kod mladih ljudi?
Lak znak da hrana može biti UPF je ako sadrži sastojke koje ne biste pronašli u vašem kuhinjskom ormaru
Vrhunski nutricionista dr Federika Amati otkrila je da je aditiv u hrani, koji se nalazi u svemu, od kolača, do majoneza, pa čak i kobasica, povezan sa problemima sa crevima, a može da izazove i rak creva.
Hrana ne može da spreči nastanak karcinoma, ali može da bude uzročnik zbog koga će se u telu razviti tumor.
Emulgatori navedeni na poleđini pakovanja, mešaju se kako bi pomogli u vezivanju masti i vode, pomažući poboljšanju teksture, izgleda i roka trajanja hrane.
Ali prema dr Amati, pokazalo se da "razbijaju" zaštitni sloj sluzi koji oblaže creva, omogućavajući prilivu štetnih bakterija da uđu. Ovo pokreće neravnotežu crevnih mikrobioma i upale.
Ova upala, prema nizu alarmantnih studija, okidač je za sindrom iritabilnog creva i inflamatorne bolesti creva kao što su Kronova bolest i kolitis. A dokazi koji se pojavljuju sada povezuju emulgatore sa povećanjem dijagnoza raka creva, posebno kod mlađih ljudi.
Šta su emulgatori?
Emulgatori se nalaze u ultra-prerađenoj hrani ili UPF-ima, koji sada čine 57 odsto prosečne dijete u Velikoj Britaniji.
Jednostavna prerađena hrana uključuje konzervisano, kuvano povrće i ribu, kao što je tunjevina i svakodnevne proizvode poput sira.
UPF su, međutim, visoko obrađeni, uključujući fabričke tehnike, i sadrže aditive. Lak znak da hrana može biti UPF je ako sadrži sastojke koje ne biste pronašli u vašem kuhinjskom ormaru, kažu kritičari proizvoda.
Emulgatori kombinuju supstance ili tečnosti u kremaste emulzije, a takođe pomažu da se hrana oseća glatkijom i manje lepljivom kada je jedete - objašnjava dr Amati.
(Ona.rs/Daily Mail)