Medicinski fakulteti u Evropi imaće više nastave o bolestima u vezi sa promenom klime

Vreme čitanja: oko 2 min.

Budući lekari će učiti više o toplotnom udaru, denga groznici i malariji, kao i uticaju globalnog zagrevanja na zdravlje

Foto: Shutterstock

Predvođeni Univerzitetom u Glazgovu, 25 medicinskih škola i fakulteta iz evropskih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Belgiju i Francusku, uključiće lekcije o promeni klime u svoje obrazovne programe, za više od 10.000 studenata.

Kako je preneo Gardijan, najavljeno je i formiranje Evropske mreže za obrazovanje o klimi i zdravlju (ENCHE), kao i da će po novim planovima i nastavnim programima na medicinskim fakultetima širom Evrope budući lekari učiti više o toplotnom udaru, denga groznici i malariji, i uticaju globalnog zagrevanja na zdravlje.

Kopredsedavajuća Evropske mreže za obrazovanje o klimi i zdravlju Kamil Huser sa Univerziteta u Glazgovu rekla je da će "lekari u budućnosti videti drugačiji niz prezentacija i bolesti, koje sada ne vide".

"Oni moraju da budu svesni toga, kako bi mogli da ih prepoznaju", ukazala je Huser.

Kako je navela, u nastavnim programima medicinskih škola i fakulteta značajno varira nastava o ulozi klime i često se sastoji od samo jednog modula ili predavanja, dok mreža predviđa da se u budućnosti nastava u toj oblasti proširi.

"Klimatske promene... ne stvaraju nužno čitav niz bolesti koje nismo ranije videli, ali pogoršavaju one koje postoje", objasnila je Huser.

Kao primer je navela da dijabetes nije nešto što ljudi povezuju sa klimatskim promenama, ali simptomi i komplikacije te bolesti postaju sve češći i gori za ljude koji žive u oblastima gde se klima promenila.

Huser je upozorila da se s promenom klime pogoršava antimikrobna rezistencija, u kojoj se patogeni razvijaju tako da ih postojeći lekovi više ne leče efikasno, o čemu je predviđeno da takođe studenti medicine posebno uče.

Foto: Shutterstock

Studenti će kroz nastavu imati predavanja i o tome da se kod budućih pacijenata treba zalagati za aktivnosti kao što je šetnja ili vožnja biciklom umesto vožnje automobilima, kao i podsticati pacijente da preuzimaju zelene aktivnosti, kao što su baštovanstvo i sadnja drveća, što ima pozitivan uticaj na zdravlje pojedinaca, a takođe pozitivno utiče i na životnu sredinu.

Evropska mreža za obrazovanje o klimi i zdravlju će biti regionalno središte Globalnog konzorcijuma za obrazovanje o klimi i zdravlju (GCCHE), u Školi javnog zdravlja Univerziteta Kolumbija u Njujorku, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je saopštila da podržava ovu inicijativu, zajedno sa privatnim farmaceutskim i zdravstvenim preduzećima.

Profesorka Sesilija Sorensen, direktorka GCCHE, istakla je da će "klimatske promene uticati na sve i svuda, ali ne podjednako i ne na isti način".

"Regionalne mreže su neophodne kako bi se zdravstvenim radnicima pomoglo da preduprede i odgovore na klimatske i zdravstvene izazove koji su jedinstveni za zajednice u kojima rade", zaključila je Sorensen.

(Ona.rs/Tanjug)