Ma kakva soda bikarbona - ovo rešava KISELINU U ŽELUCU: Gastroenterolog Perišić razbija mit o GORUŠICI

Vreme čitanja: oko 2 min.

Printskrin: Youtube/Prva

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić ima jasne savete kada su u pitanju problemi sa želucem i viškom kiseline. On upozorava ljude da ne uzimaju sodu bikarbonu na svoju ruku, jer je to kratkoročno rešenje koje ne otklanja problem dugoročno.

- Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip - drži vodu dok majstori odu, objasnio je prof. dr Vojislav Perišić.

Tiha kiselina i biljna pomoć

Doktor Perišić naglašava da postoje i "tihe kiseline" - stanja kada ne osećate klasičnu gorušicu, ali imate osećaj muke. U takvim situacijama, preporučuje specifičnu čajnu terapiju:

- Tada je najbolje da pijete čaj: pre doručka šolju čaja od kantariona (jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca), a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko četiri do pet šolja čaja od nane, savetuje doktor Perišić.

Foto: Pixabay

Ishrana za zdrav želudac

Kada je reč o ishrani, gastroenterolog Perišić izričito savetuje izbegavanje kisele vode sa mehurićima, jer ona "će napraviti problem". Umesto toga, predlaže raspoređivanje obroka tokom dana i fokusiranje na određene namirnice.

- Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća. Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas "obradovati" kada je svarimo, objašnjava doktor.

Luk kao "Božja namirnica"

Pored navedenih saveta, dr Perišić posebno ističe luk kao izuzetno zdravu namirnicu.

- Luk je hranljiv, ima kvercetin, Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo, dodao je prof. dr Vojislav Perišić, naglašavajući njegovu nutritivnu vrednost.

(Ona.rs)