Ovo mleko ima najviše proteina, ali nije najbolje za svakoga: Evo kako da izaberete ono pravo za vas
Ako postoji neki odeljak u marketu koji se možda i najviše promenio jeste odeljak sa mlekom i mlečnim proizvodima. Nekada je izbor mleka bio ograničen na kravlje i eventualno sojino, a danas nas dočekuje sve šira ponuda mleka na bazi orašastih plodova, pa čak ima i opcija na bazi mahunarki, jer potražnja za biljnim proizvodima stalno raste.
Ne postoji jedno mleko koje je savršeno za sve - ključ je u pronalaženju onog koje najbolje odgovara vašim nutritivnim potrebama, ali i ukusu.
Kravlje mleko
Punomasno mleko je celovita, prirodna namirnica koja sadrži osam grama proteina i skoro 300 mg kalcijuma po čaši od 250 ml, kao i 10 g ukupnih masti, od čega je šest grama zasićenih masti.
Zbog porasta stope oboljevanja od srčanih bolesti u Australiji tokom poslednjih 30 do 40 godina, odraslima se preporučuje da smanje ukupni unos zasićenih masti. U skladu s tim, savetuje se prelazak na mleko sa smanjenim ili niskim udelom masti, koje sadrži znatno manje masti, a pritom zadržava sve ostale nutritivne koristi konzumacije mleka životinjskog porekla.
Kada je reč o varijantama sa smanjenim udelom masti, suprotno uvreženom mišljenju, mleko sa niskim udelom masti ne sadrži više šećera od punomasnog mleka. Jednostavno ima manje masti i kalorija po porciji, sa između 0 do 4 grama masti u 250 ml. Iako nije najbolji izbor za decu, posebno onu mlađu od dve godine, odabir mleka sa smanjenim ili niskim udelom masti može biti jedan od načina da se smanji ukupni unos kalorija i masti.
Sojino mleko
Sa nutritivne strane, sojino mleko je najbliže kravljem mleku, jer nudi od 8 do 10 grama proteina po porciji od 250 ml. Ima niži sadržaj zasićenih masti u poređenju s mlekom životinjskog porekla, a dostupno je u regularnoj, varijanti sa smanjenim udelom masti i varijanti sa niskim udelom masti - u zavisnosti od vaših preferencija.
S obzirom na to koliko različitih brendova sojinog mleka postoji na tržištu, većina njih je obogaćena važnim nutrijentima koji se prirodno nalaze u kravljem mleku, uključujući i kalcijum. Sa nutritivne tačke gledišta, sojino mleko je najbolja opcija za vegetarijance i vegane.
Ovseno mleko
Pravljeno od mešavine ovsa, vode i ovsene brašna, ovseno mleko sadrži znatno manje proteina u poređenju sa kravljim mlekom, u proseku samo oko četiri grama po porciji i prirodno ne sadrži kalcijum.
Iako su neke vrste obogaćene kalcijumom, to nije slučaj sa svim proizvodima, a ovakvo mleko i dalje nema širi spektar nutrijenata poput fosfora i magnezijuma koji u kravljem mleku deluju sinergijski. Ovseno mleko takođe sadrži više ugljenih hidrata u odnosu na ostale vrste mleka, uključujući i orašasto i sojino, iako postoje i varijante bez dodatog šećera.
Bademovo mleko
Nezaslađeno bademovo mleko ima vrlo malo kalorija i praktično ne sadrži šećere - idealno je ako pazite na unos kalorija. Međutim, njegov glavni nedostatak je to što je prirodno siromašno proteinima i kalcijumom, pa samim tim i nutritivno manje vredno.
Ako preferirate bademovo mleko, važno je da birate ono koje je obogaćeno kalcijumom. Takođe, sve je veći broj proizvoda koji sadrže dodatne proteine, najčešće sojine, pa takve varijante mogu imati i više od 10 g proteina po porciji.
Pirinčano mleko
Pirinčano mleko može biti dobra opcija za osobe koje imaju alergiju na orašaste plodove.
Obično se pravi od integralnog (smeđeg) pirinča i vode, ali kao i bademovo mleko, prirodno je jako siromašno proteinima i kalcijumom. Sadrži znatno više šećera i kalorija u poređenju sa bademovim mlekom, pa je važno birati varijante koje su obogaćene kalcijumom.
Mleko od makadamije
Slično po sastavu bademovom mleku, ali sa nešto više masti, mleko od makadamije prirodno ne sadrži kalcijum i ima manje od 100 kalorija po porciji. Zahvaljujući dodatku šećera i raznim aditivima, ukus je prijatan, ali sa nutritivne strane - mleko od makadamije ne nudi ništa posebno značajno.
Kokosovo mleko
Kokosovo mleko se pravi mešanjem vode i kokosove pulpe, i još uvek se smatra novijim proizvodom na tržištu, pa je izbor u supermarketima prilično ograničen.
Relativno je bogato mastima - sadrži oko 10 g masti po porciji, kao i do 10 g šećera, a trenutno dostupne varijante retko kada sadrže dodatni kalcijum. S obzirom na izuzetno nizak nivo proteina, sa nutritivne tačke gledišta postoje daleko kvalitetnije opcije među mlekom i biljnim alternativama.
(Ona.rs/Coach nine)