Šta je idealan doručak Srba? Nutricionistkinja Branka iznenadila kada je rekla ovo o jajima, slanini i kajmaku
Dok jedni jutro započinju ovsenom kašom, smutijima ili pahuljicama sa voćem, drugi ne mogu da zamisle dan bez jaja, slanine i parčeta sira ili kajmaka. Iako se prva varijanta često doživljava kao "zdravija", nutricionistkinja Branka Mirković u emisiji "150 minuta" na Prvoj televiziji objasnila je da stvari nisu tako jednostavne.
"Pravo rešenje jesu jaja, slanina i sir ili kajmak, slobodno sa nekim povrćem. Ne vole svi jak doručak i slane ukuse, ali možemo da napravimo kombinaciju i za one koji vole slađe ukuse. Da li ste razmišljali o omletu sa voćem? To je jako dobro. Prave Francuzi", savetovala je Branka i dodala da su upravo jaja najvredniji saveznik ujutru.
Zašto su jaja najbolji jutarnji izbor
"Da bismo pojeli jaja, koja ipak treba da se pojedu ujutru, kompatibilna belančevina sa našim mišićima daje dugotrajnu sitost, malo kalorija", objasnila je Mirkovićeva.
Prema njenim rečima, kombinacija proteina i mlečnih proizvoda može da bude idealna i za one koji vole blaže ukuse.
"Možemo da napravimo palačinku, da pospemo voće, stavimo malo sira, preklopimo i dobijemo takav doručak. A može i samo sa mlečnim proizvodima. Znači, za doručak je potrebno da imamo proteine, jer oni dugotrajno drže sitost", istakla je nutricionistkinja.
Uloga ugljenih hidrata
Ipak, kako kaže, u potpunosti izbaciti ugljene hidrate nije dobro.
"Ugljenih hidrata mora da ima u doručku. Oni vam vrate energiju, proteini preuzimaju i duže dugotrajnu sitost. Možemo da imamo zamrznuto voće, a sada ima i dosta velika ponuda džemova koji, u stvari, nemaju mnogo kalorija. Možemo i s tim da namažemo. Sir se odlično kombinuje sa voćem. Voće daje vlakna, znate, nije to samo radi slatkoće. Voće daje vlakna, daje vitamine, ako je sveže voće, pa tako posuto, ono vam dodaje hranljivu vrednost", objasnila je Branka.
Puter je prijatelj, ne neprijatelj
Na pitanje o puteru, Mirkovićeva je otklonila jednu od najčešćih zabluda.
"Može i puter, zapamtite, puter nije štetan, pogotovo ne ujutru. Ovi smutiji, oni su zaista hranljivi, ali oni se preporučuju, recimo, onima koji idu da vežbaju u teretani, pa posle toga pojedu jaja. Inače, doručak treba da se pojede. Znate i sami, bilo je diskusija o tome. Doručak nema smisla jedino ako neko je na autofagiji, ali programirano."
Zašto preskakanje doručka usporava metabolizam
Branka Mirković upozorava da izbegavanje doručka može ozbiljno da poremeti rad organizma.
"Ali ako mi imamo neki ozbiljan radni dan, ako hoćemo da metabolizam radi, mi treba da doručkujemo. Ako izbegnemo doručak pod izgovorom da nam se spava posle doručka ili ne osećamo glad, treba jesti ako ne osećamo glad. Metabolizam se spusti, uđe u režim opasnosti, sve što se pojede iza toga, ide direktno u masnoću."
Metabolizam je kao vatra, mora se "založiti"
"Vidite, metabolizam uporedite sa loženjem vatre. Znači, kad založite vatru ujutru, onda dodajete i onda se to razgori i prostorija se ugreje, odnosno, nama krene toplota i radi metabolizam. Ako to ne uradite, organizam stvarno doživljava šok. Ne zna kada ćete vi jesti", rekla je nutricionistkinja.
A šta se dešava kada obrok ipak stigne prekasno?
"Kad se jede iza toga, a vi pojedete samo 1.200 kalorija, što nije mnogo, on će sve to da metaboliše u masti, odnosno, vraća one zalihe koje je izgubio... Vraća zalihe, jer mi u ishrani možemo da se krećemo, zato što se iz naše masnoće pretvara neoglukogen, mi smo pokretni, krećemo se, ne osećamo manjak, ali onda metabolizam krene da nas kažnjava, uslovno rečeno, ali u stvari on je pametan, štiti organizam", zaključila je Mirkovićeva.
(Ona.rs)