Da li sme da se prži hrana na maslinovom ulju? Nutricionista okriva i koliko ga dnevno treba uneti

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Mnogi možda prave grešku u ovome

Foto: Shutterstock/RESTOCK images

Već određeno vreme se vodi polemika da li je zdravo ili ne pržiti hranu na maslinovom ulju. Neki vični kuvari i stručnjaci kažu jedno, postoje oni koji kažu drugo, a mi smo pitali nutricionistu Milku Raičević ima li istine u tome.

- Maslinovo ulje, kao i sva ulja, da bi zadržalo izvorni sastav vitamina i omega-3 i omega-6 masne kiseline, ne treba grejati. Preporuka je da se konzumira jedna kašika maslinovog ulja dnevno, najbolje preko salate kao preliv - rekla je za Ona.rs nutricionista i dodala:

- Ukoliko već pržite hranu na ulju, onda se potrudite da to budu ona hladno ceđena ulja i ubacite ulje zajedno sa namirnica koje pržite ili dinstate, kako bi zajedno dostigla temperaturu.

Kako vi koristite maslinovo ulje?

(Ona.rs)